Rainforest Challenge – off-road предизвикателството

0
 

Сподели

Shares

Rainforest Challenge е off-road състезание за автомобили 4х4, което се провежда в Малайзия. Философията на това събитие, хората, които го организират и които участват в него, го превръщат в нещо много повече от спортна битка за победа.

Rainforest Challenge

Всяка година участници от САЩ, Австралия, Полша, Китай, Бруней, Виетнам, Русия, Венецуела и Малайзия застават на старта. Общо 32 националности превръщат Rainforest Challenge в най-интернационалното състезание в света. Тази година редом с другите знамена на старта за първи път ще се развее и родният флаг. Отбор от 5-ма българи с опит, силна воля и доза лудост ще се отправи към едно от най-големите off-road приключения.

Rainforest Challenge


„Това е пътешествие в друго измерение, където възприятията са не само визуални и звукови, те са най-вече ментални. Пътешествие в земя, чийто граници са поставени единствено от вашето въображение. Следваща спирка: Зоната на здрача” – Род Серлинг.

В поредица от материали ще ви разкажем за историята на това състезание, както и за първото българско участие в него.
Джунгла, която променя съдби.

В ерата на социалните мрежи, дигиталната комуникация и липсата на личен контакт философията на Rainforest Challenge изглежда трудно разбираема, като спомен от отминало време. Историята на това събитие се разказва най-добре край лагерния огън, в компания от добри приятели – аналогови, не дигитални. Там, където техниката не издържа на високата влажност, физиката е изправена на предела, а духът е заклещен в чистилището, връзките между хората са болезнено и изконно истински. Колко такива приятели имате в социалните мрежи? На колко от тях ще поверите живота си? Оцеляването в джунглата, дневните и нощни преходи сред дивата природа, която те респектира, стресира и изтощава, са немислими, когато си сам.

Rainforest Challenge

Rainforest Challenge учи хората да се грижат за тези, с които вървят рамо до рамо независимо от националност, религия, майчин език. Едно от най-интернационалните събития в света на спорта е създало приятелства, които датират от годината на неговото създаване и ще продължат, докато спомените са живи. Тези от вас, които са били в армията, могат да намерят известни съвпадения. Тези от вас, които знаят какво е война, разбират със сърцето си мантрата на американската армия “No one will be left behind”. Хората в Азия наричат тези моменти на проявена човечност „съкровища”.

В своето развитие модерният човек се отдалечава все повече от това, което са правили нашите предци – живота сред природата, играта в калта, катеренето по дърветата. Част от тази емоция изживяваме в детството, но то става все по-кратко и все по-цифрово. Това, което дава Rainforest Challenge, е възможност да се върнем в миналото си и да изживеем моменти, които да ни накарат отново да почувстваме себе си. Повечето от нас се крият зад костюми и вратовръзки, зад таблети и мобилни телефони. Веднъж навлезли в джунглата, забравяме тези формалности и изхвърляме излишния товар на съвремието. Хора, които са били там казват, че от джунглата никога не се връщаш същия. Това предизвикателство е предназначено за хора, които са готови да отворят съзнанието си и да преживеят промяна. Без значение с какъв статус си в обществото, в дъждовната гора си като всички останали.

Rainforest Challenge

Френският изследовател Жан-Ив Кусто пише, че пазим само това, което обичаме, а обичаме само това, което познаваме. Организаторите казват, че това състезание е свързано изключително с опазването на тропическата гора от безразборно застрояване, изсичане и разрушаване на екоравновесието. В тропическата джунгла живеят 2/3 от всички познати животински и растителни видове на планетата. Наричат я „най-голямата аптека в света” заради огромния брой органични лекове, които са открити там. Над 30% от територията на Малайзия е защитена, като на места природата се е запазила такава, каквато е била преди 130 милиона години. RFC се провежда под егидата на премиера на Малайзия, Министерството на туризма и Министерството на младежта и спорта.

Събития като това ни срещат отблизо с изчезващата дъждовна гора. Животът дори за няколко дни сред дивата природа прави хората по-отговорни в действията им и провокира дори небрежното им бездействие. Отговорните хора разбират, че ние сме пазители на околната среда и е наше задължение да обучаваме хората да спазват етиката на off-road-a.

Rainforest Challenge

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.