Андрей Eдрев за книгата си “Островът” и свободното гмуркане

0
 

Сподели

Shares

“Островът” на Андрей Eдрев е книга за приключенията на автора на Индонезийски острови, за емоцията от свободното гмуркане, риболова, бягството от цивилизацията в изумрудените води на Индийския океан. Книгата може да бъде поръчана с автограф на автора чрез съобщение на facebook страницата на Островът.

Андрей Eдрев

“Островът” е книга за приключенията ти в Индонезия. Какво те накара да заминеш толкова далеч и да се гмурнеш (буквално) в непознати води?

Неизвестното ме привлича. В този живот си позволявам да ми се случват нещата, а за другия не знам. Възможността да преживееш нещо различно ме кара да заминавам винаги по-надалече. Понякога ме е страх къде ще стигна.

Една от твоите страсти, за които разказваш в книгата, е риболовът със свободно гмуркане. Какво означава за теб да се гмуркаш буквално на един дъх (не се използват бутилки с въздух) и да плуваш заедно с морските създания?

Да се гмурнеш с един дъх е предизвикателство към природата ми и опит да надмина себе си. Да си докажеш, че можеш и повече, което е стремежа на всяко човешко същество. Понякога ми е болно да гледам примирили се хора. Предпочитам да виждам хора, които правят невъзможни неща. Апнеата е нещо, което се тренира. Всеки организъм има специфика, но с постоянство и правилни тренировки могат да се постигнат чудеса. Да задържах дъха си две минути под водата е чудо. Когато заминах апнеата ми беше четиридесет секунди, само след три месеца вече бях под вода около две минути.

Имаше ли нужда от специална гмуркаческа подготовка, за да можеш да практикуваш фридайвинг във водите на Индийския океан?

Не особена, просто като за начало не трябва да те е страх от водата, всичко останало се добива и тренира. Ако те е страх от акулите или други морски същества, свободното гмуркане не е за теб. Не можеш да слезеш със страх под водата.

Кои според теб са най-добрите места за гмуркане в района?

Уакатоби, несъмнено – това е националният резерват на Индонезия, но черешката на тортата е Raja Apmat.

Коя случка, разказана в книгата, те кара да се усмихваш най-често когато си спомниш за нея?

Ококорените ни очи с хърватина след срещата ни с китовата акула. Няма никога да забравя как викахме двамата, че това не може да е истина, че това ни се случва на Коледа и като че ли всичко ни караше да отидем на онова място за да се срещнем с нея. Беше толкова неочаквано и толкова яко!

Има игра на facebook страницата на “Островът” – всеки, който си купи книгата и ти изпрати снимка с нея и кратка критика или коментар, може да има възможността да прекара две седмици с теб в Бали. Кое е мястото, което най-много искаш да покажеш на този човек?

Баланган, Улувато, Нуса Пенида, островите Гили, Флорес, Комодо. Това са местата, на които аз бих завел някого, но ще зависи само от това какво иска късметлията и какво разбира той под почивка в Бали. Ще се опитам да го заразя с моята мания за гмуркане, но ако не стане, сигурно ще прекараме дните си по басейните. Надявам се да спечели някой/я луд.

Представянето на „Островът“ ще бъде на 12-ти в клуб Библиотеката в София, а в градината на клуба ще има книжарница на открито откъдето всеки ще може да си купи книгата с послание от теб. Другият начин човек да се сдобие с „Островът“ в момента е чрез facebook страницата ти. Защо избра тези нестандартни начини да стигнеш до своите читатели.

Не обичам безмислените правила налагани от системата, в която живеем. Правя всичко възможно да се боря с тази система, която ни прави зависими от хора и обстоятелства. Имам глава на раменете си и нещо, което не ми харесва, просто не го правя. Предпочитам директния сблъсък с реалността, отколкото да се подчиня на статуквото. В случая единственото, което не можах да преценя е това, че толкова много приятели искат да си купят книгата и нямам физическата възможност да надпиша екземпляри за всички. От 2 август до днес съм продал 309 книги, от които над 280 във facebook, а другите на ръка при срещите ми с приятели.

Андрей Eдрев

Разбрахме, че скоро ще представиш и филм за приключенията си в Индонезия. Кога и къде ще можем да го видим?

Силно се надявам до края на месеца да е готов, да го представя на няколко телевизии и с която се разберем за условията да го излъчи. Не знам от сега коя ще е и кога ще се излъчи, но ще поддържам огъня. Ще бъде интересен филм.

Какво предстои за теб и “Островът” сред премиерата на книгата?

На 3 октомври летя за Бали, там съм си наел една вила за една година и започвам да посрещам гости. С мен ще летят и младоженци, които ще прекарат там медения си месец. Надявам се след Нова година да мога да отида до Рундума – островът, който е на корицата на книгата и на който съм си купил земя и да си построя мечтаната къща на плажа. Живот и здраве да се върна в края на март месец и да си построя един уникален бар на къмпинг Градина в балийски стил. Ще си донеса всичко от Индонезия, ако трябва и изкусните майстори на дървените сглобки.

Андрей Eдрев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.