Духлата – най-дългата българска пещера

0
 

Сподели

Shares

Духлата е най-дългата българска пещера (17 600 м.). Намира се близо до София, във Витоша. Простира се по десния бряг на река Струма до село Боснек.

Пещера Духлата

Югозападната част на планината е типичен карстов района, близо до Духлата се намират няколко от списъка на най-дългите пещери в България.

Дълбочината на пещерата е около 53 метра. Разположена е на 6 етажа и представлява най-сложната пещерна система в страната. Многоетажна, лабиринтна система, образувала се под действието на реката. Духлата е лабиринт от множество галерии и тунели, подземни езера и водопади.

Пещера Духлата

Добре проучена и картирана е, а през 1962 година е обявена за природна забележителност. Не е облагородена и пригодена за обикновения турист, на нейните красоти се радват само спелеолозите и любителите пещерняци. Пещерата е изключително природно богатство, а тръпката да покориш най-голямата българска пещера е несравнимо екстремно приключение, което привлича все повече и повече ентусиасти.

Красотата на Духлата е обусловена и от великолепните пещерни образувания, които допълват вълнуващата картина на подземния и свят. Има множество красиви синтрови езера по цялото и протежение.

Фауната в пещерата също е богата – открити и проучени са 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.