Пещерата Орлова чука

0
 

Сподели

Shares

На 45 км от град Русе се простира втората по дължина пещера в България. Орлова чука се намира в скалистия пролом на река Черни Лом. Дължината и е общо около 13 500 метра. 13 474 м от нея са картографирани, а изследването и продължава. Открита е съвсем случайно през 1941 година от местен пастир.

Забележителности в България

Самата пещера се е образувала в кредитни варовици на дъното на Сарматско море. Доста по-късно през кватернера са се оформили и красивите и пещерни галерии в резултат на настъпилите карстови процеси. В дебрите и са намерени скелети на мечки. А днес в нея живеят около 10 000 прилепа.

Забележителности в България

До входа и води стръмна пътека с изградени стълби, по които посетителите могат да стигнат до площадката пред пещерата. Изкачили се по скалните откоси, пред погледите им се открива чудно красива гледка към река Черни Лом и скалните композиции наоколо.

Освен водещото си място в класацията за най-дълги пещери в България, Орлова чука смайва и със завидната си красота на пещерните образувания в нея. В пещерните и галерии се редуват разновидни каменни феерии, стандартните красиви пещерни образувания сталактити, сталагмити и сталактони.

Забележителности в България

Казват, че най-хубавото място в пещерата е Изворчето. Има поверие, че който отпие от водата му ще му се сбъдне най-съкровеното желание. Сталагмитите, които се редят около него са млечнобели и невероятно красиви образувания.

По цялото протежение на Орлова чука се простират най-разнообразни и причудливи пещерни образувания, смайващи със красотата си всеки, който се е осмелил да се спусне из подземното и царство.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.