Български пещерняк в най-дълбоката пещера в света Крубер-Вороня

0
 

Сподели

Shares

Пещернякът Теодор Кисимов от Русе постави рекорд, прониквайки до най-дълбоката подземна точка достигана от българин досега.

Крубер-Вороня 2013

Спелеологът е достигнал два пъти до рекордната дълбочина от 2145 метра в най-дълбоката пещера на Земята – Крубер-Вороня в Абхазия. Постижението на русенеца е направено след серия от спускания и гмуркания със задържане на дъха по време на едномесечната международна експедиция „Крубер-Вороня 2013“.

Теодор Кисимов в сифона на 1440 м, Крубер-Вороня
Теодор Кисимов в сифона на 1440 м, Крубер-Вороня

Международната спелео експедиция „Крубер-Вороня 2013“ се проведе от 27 юли до 27 август тази година и в нея участваха 43 спелеолози от 7 държави. Българските участници в нея бяха Теодор Кисимов от пещерен клуб „Приста Русе“, Константин Стоилов от СПК „Академик София“ и Пламен Спилков от пещерен клуб „Аида Хасково“. Експедицията беше организирана от Украинската спелео асоциация с цел проучване на най-дълбоката пещера в света.

На входа на Гернихова бездна
Тримата български спелеолози на входа на Гернихова бездна

Крубер-Вороня е най-дълбоката пещера на Земята – пещерен аналог на Еверест за алпинистите. От 2001 г. тя стои неизменно на първо място в класациите на пещерите по дълбочина в света. Тогава в нея е достигната дълбочина от 1710 м, която в следващите години нараства до 2196 м след последните достижения през 2012 г. Преодоляването на 1000 м по вертикала в пещера се счита за постижение по аналогичен на височинния алпинизъм начин. В Крубер-Вороня за пръв и единствен до сега път е премината бариерата 2000 м по вертикала в естествена пещера, като това е разликата между надморската височина на входа и на дъното. Така, към днешна дата, достигане до дълбочина от 2000 м в пещера е възможно единствено в Крубер-Вороня и съвсем естествено тя е притегателен център за пещерняци и учени от цял свят.

Пещерата Крубер-Вороня се намира в планинския масив Арабика от планинската верига Гагра в Голям Кавказ, Абхазия (Грузия). Входът на пропасната пещера се намира на 2240 м надморска височина. Тя е най-дълбоката пещера в света с дълбочина 2196 метра, както и първата пещера, изучена на дълбочина над 2 км. В Крубер-Вороня са открити най-дълбоко живеещите същества, намирани досега.

В Крубер-Вороня Теодор Кисимов участва във водолазен екип от пещерняци с цел събиране на пещерна фауна. Той успя два пъти да достигне до крайния сифон (подводна пещерна галерия, през която се преминава с гмуркане) „Два капитана” на дълбочина 2145 м. По пътя си към дъното на Крубер-Вороня Теодор Кисимов преодоля със задържане на дъха и сифони на дълбочина -1440 м и -2010 м, а с водолазна екипировка се гмурна през сифона „Квиточка” на -1960 м. Константин Стоилов достигна залата „Гейм Овър” на дълбочина 2080 м и също преодоля със задържане на дъха сифона разположен на -1440 м. Пламен Спилков достига 1200 м, като след това направи еднодневно скоростно излизане до повърхността. За съжаление малкото оставащо време не му позволи да се спусне на по-голяма дълбочина. Участието на тримата пещерняци в експедиция „Крубер-Вороня 2013“ е най-значимото спортно постижение на българската спелеология до този момент.

На входа на Крубер-Вороня

Това проникване в Крубер-Вороня не е първото за Теодор Кисимов и Константин Стоилов. През 2005 г. те участваха в друга експедиция на Българска федерация по спелеология в най-дълбоката пещера. Тогава пещерняците успяха да достигнат до зала „Гейм Овър“ на дълбочина 2080 метра.

Крубер-Вороня

Българските участници в експедиция „Крубер-Вороня 2013“ бяха подкрепени от Българската федерация по спелеология и екипирани с помощта на „ПИК3000” – официален вносител на PETZL, магазини Стената, магазин Яко, XcoSport, магазин Екипировка и Aqualung България.

Връх Арабика
Връх Арабика

На 5 септември, 2013 г., четвъртък от 12:30 ч. в Пресклуб „България“, Национален стадион „Васил Левски“ на бул. Евлоги Георгиев 38, централен вход, ще се проведе пресконференция, организирана от Списание 360°, по време на която Теодор Кисимов, Константин Стоилов и Пламен Спилков ще представят участието си в експедиция „Крубер-Вороня 2013“ и ще отговарят на въпроси от страна на медиите.

Крубер-Вороня

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.