Какво представлява кайтсърфът?

0
 

Сподели

Shares

Кайтсърф или кайтбординг е едно от най-ярките течения в екстремните спортове. Кайтсърфингът се изпълнява върху повърхността на водата с комбинирани елементи от уейкбординг, уиндсърфинг, сърфинг и парапланеризъм.

Кайтсърф

Впряга се силата на вятъра с голяма мощност, чрез кайта, за да може да бъде задвижен кайт борда. Има различни стилове кайтбординг, включително свободен стил (фрирайд), даунуиндърс и т.н.

Всички населени места с постоянни, стабилни ветрове (от 10 до 35 + възела), големи открити водни басейни са подходящи за кайт. Най добрите места въпреки това са океанските брегове, но може да се практикува и на големи езера и заливи, а понякога и на реки. Тъй като кайтсърфа разчита основно на благоприятните атмосферни условия, съобразени с добър вятър, всяка локация изпълняваща подобни изисквания може да стане популярна и търсена от кайтбордистите, както е сътветно град Приморско. Контролираното летене е една от най-големите атракции в спорта.

Кайтът (платното) се вдига във въздуха заедно със състезателя и в този момент на определена височина могат да се извършат голямо разнообразие от маневри и трикове.

Freeride (Фрийрайд) е най-популярният стил в кайтсърфинга. Повечето екипировки продавани днес са предназначени за фрийрайд. Основната цел е само за забавление и изучаване на нови техники.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.