Реките в Алпите – каякарското „море”

0
 

Сподели

Shares

Всяка година, в края на юли, когато водата в Струма падне, керванът от коли на Каяк Келеш Холдинг поема на ежегодния си тур по реките в Словения и Австрия. Тази година сме около 20 души. Първата спирка традиционно е река Соча в Словения.

Дони Калчева

Хубавото на река Соча е, че е като добре развит ски-курорт. Във всеки къмпинг ти дават карта с трасетата, сложността им, влизането и излизането от тях и всеки може да прецени какво му се кара, дали му е на нивото и да се „трепе” както му харесва. Трасета има за всички. Боклуци – никакви.

Най-хубавото на реката е това, че е толкова чиста, че можеш да пиеш директно от нея и създава усещането, че гребеш във въздуха.

6207

Нивото на водата е неочаквано ниско за това време на годината и бързо я „покриваме”. Оставяме част от групата, дошли на курс по каяк в бързи води с Тудурини Брос и поемаме към Австрия, където тече сериозно.

6207

Преходът е под 200 км. По пътя „лъзгаме” р. Лизер, да не остане празен деня и се изсипваме в къмпинга до гр. Лиенц. Започват пазарлъците кой, кое, къде ще кара.

Дони Калчева

Тук водата е много, трасетата са по-отдалечени и като цяло преобладават сериозните клас 4-5 (за хора с добра подготовка и опит). В района основните реки са две – Исел и Драу, а много от по-итересните трасета са по притоците им.

Дони Калчева

На Драу, в самия Лиенц има и изкуствена вълна за сърфиране, защото хората инвестират в каяка в бързи води и го развиват във всичките му разновидности. В България сме на фазата „I have a dream”, ама по-натам, евентуално…

Дони Калчева

Каякарските способности се разгръщат с пълна сила – оглеждане с отказване; носене на лодка по почти отвесен склон през сечище; скачане на водопад от средата; търсене на мост, успореден на реката; джогинг по трасето в цяла екипировка; плуване до лодка; гребане в храсти… и всеки е доволен.

Дони Калчева

За седмицата там получаваме карането, което толкова ни липсва лятото в България. Реките са сини и пълноводни. Караме по трасета без купища боклуци по брега или във водата. Описани са в брошура с ясна класификация. Достъпът до повечето е лесен, гледките – величествени, хората – ведри и услужливи.

Дони Калчева

Догодина – пак.

Дони Калчева

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.