Изкачване на връх Пирин с Планинария

1


Дата на събитието: 09.08.2013

Сподели

Shares

Истински дивата Пирин планина, един от най-интересните и рядко посещавани върхове в нея ще бъде изкачен по атрактивен приключенски маршрут с бивакуване на палатки.

връх Пирин

Връх Пирин бележи северния край на високото алпийско било на Пирин планина. След него склоновете се гмурват надолу и първите върхове са едва около 2000 метра височина. Върхът е трудно достъпен, суров и красив, а изкачването му е постижение за всеки планинар.

Изкачването на връх Пирин се организира от „Планинария“, като цялата екскурзия ще трае общо 3 дни, стартирайки на 9-ти август.

За повече информация – „Планинария“.

Връх Пирин се нарича най-северният голям връх от главното било на планината Пирин. Надморската му височина е 2593 метра. Склоновете му са обрасли с клек, което го прави трудно достъпен. Върхът има пирамидален вид с ясно изразена отвесна североизточната стена, която представлява обект за алпийско катерене с прокарани няколко алпийски маршрута. Старото му име е Голяма Джинджирица. Изграден е от гранити. От северозападното му подножие извират Брежанска река и Мечкулска река. Почвите са тъмнокафяви и тъмноцветни горски. Върхът е границите на резервата Баюви дупки – Джинджирица. Той е рядко посещаван, тъй като е в страни от основните туристически пътеки. На върха има контейнер с дневник на посетителите. Основните изходни пунктове за изкачването му са селата Брежани и Сенокос, хижа Предел (5 часа) и хижа Моравица (5 часа).

Сподели

Shares

1 коментар

  1. връх Пирин не се изкачва за 5 Часа от Предела. В момента в гората е като усложнен тренировъчен полигон на специалните части-нападали дървета(с корените) плюс паднали клони. Поднових част от синята маркировка(преди пак правена от мен) но до циркуса не стигнах. Долу някакъв местен си е разширил терена като е оградил точно на пътеката и трябва доста да се заобикаля. Но мястото на влизане в гората го маркирах специално. И колеги: не се оплаквайте, че маркировката не е стандартна или недобре направена или че не е достатъчно разчистено. Щом напиша че отивам там и с каква цел намирам 0 помощници. Горното се отнася специално до Михаил Михайлов от Софийския планински клуб(http://bnr.bg/sofia/post/100772642/vrah-pirin-velichie-i-surova-krasota) Правя каквото мога, но имам само 2 ръце и 2 крака. Никой не ми плаща да го правя. Няма да разказвам през къде съм минавал тези 2 дни. Да, който желае да ме критикува, първо да дойде и да помогне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.