Велотур по Трансродопския маршрут, 19-22 септември

0


Дата на събитието: 19.09.2013

Сподели

Shares

От 19 до 22 септември „Новото тракийско злато“ съвместно с „Къща за приключения“ организира промо велотур по Трансродопския маршрут.

Велотур

Трансродопският планински веломаршрут е разработен от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“.

Маршрутът преминава през Западните и Източните Родопи (от Триград до Ивайловград), като пресича три области (Смолян, Кърджали и Хасково) и 18 населени места – градове и села, курорти и природни резервати. Трансродопи минава покрай три язовира – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, пресича три големи реки – Арда, Върбица и Крумовица и няколко техни притоци.

Общата дължина на Трансродопския планински веломаршрут е около 500 километра. Най-ниската му точка (101 м) на стената на яз. Ивайловград, а най-високата (1809 м) – под връх Перелик. На много места се откриват прекрасни панорамни гледки към планината.

Маршрутът най-общо е разделен на 17 еднодневни отсечки от 15 до 40 км. Всяка еднодневна отсечка започва и свършва в конкретно място за настаняване. Седемнадесетте отсечки (дни) са „гръбнакът“ на маршрута, но освен него съществуват локални пътеки, които дават възможност да се обхождат по няколко допълнителни лъчеви маршрута. Във всяка точка от „гръбнака“ на маршрута има информационно табло и информационен кът с карти, брошури и др. за основния маршрут, както и информация за допълнителните локални пътеки.

Маркировката на маршрута е основно червени триъгълници с бяло, но има и участъци, които са маркирани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло.

”Новото тракийско злато” е проект за по-зеленото бъдеще на Източните Родопи. Основната му цел е развитието на устойчиви инициативи, които насърчават и съчетават биоземеделието, възстановяването на околната среда и екотуризма.

Новото тракийско злато

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.