Започна почистването на Централен Балкан

0
 

Сподели

Shares

От 13 юли, събота започна едноседмичната национална акция за почистване на труднодостъпни защитени територии, координирана от За Земята. Събитието е в ход вече петнадесета година, и е част от ежегодна кампания, преминала през по-голямата част от националните паркове на България и високите им части.

За Земята

Тази години усилията са насочени към Централен Балкан в доста широк периметър – от х. Амбарица до х.Соколна. Акцията се извършва съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е подкрепена от местни общински администрации.

За първа година почистването е в три паралелни лъча, които ще се съберат на хижа Тъжа. До момента има 160 регистрирани, които се разпределят между Лъч Север (х.Плевен – заслон Ботев – вр.Ботев), Лъч Амбарица (х. Амбарица) и Лъч Юг (х. Соколна – х.Тъжа). Работният план на участниците включва окончателното елиминиране на старите сметища на хижите Амбарица, Тъжа и Соколна, както и около военната база на връх Голям Кадемлия, подновяване на маркировката между хижа Соколна и Тъжа, както и преглед на основните туристически маршрути в района.

През последните 15 години в резултат на кампанията бяха свалени над 73 тона отпадъци, предимно от трите национални парка (Рила, Пирин и Централен Балкан).

За Земята

Кампанията се организира от доброволци и за доброволци. Базирана е изцяло на некомерсиални дарения. Елиминирането на всякакъв вид битови отпадъците от високопланинските била е само една от целите ѝ. Друга основна идея е култивирането на респект към планината.

Почистването ни сблъсква с един от основните продукти на съвременното консуматорско общество, от което всички сме част. Единственото устойчиво и дългосрочно разрешение на проблема със замърсяването в планините е смаляването на потреблението.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.