Резово – добре дошли на края на България

2
 

Сподели

Shares

Крайната югоизточна граница на България е река. Носи името Резовска или Резвая, а на високия скалист бряг над устието и се намира селцето Резово, което е едно от любимите ми летни дестинации.

Резово

Най-южното село на България се намира на 11 км от Синеморец и за щастие пътят, който ги свързва, отскоро е преасфалтиран и въпреки че си остава тесен, пътуването по него е изключително приятно. Тунел от вековна дъбова гора се извисява над пътя и дори в най-горещите летни дни, осигурява сянка и хладина.

Сравнително до скоро достъпът до Резово беше строго ограничен и освен жителите и граничарите, почти никой друг не можеше да премине. За щастие, може би тази забрана е спомогнала, уникалното селце да се запази от масовия туристически поток.

Предполага се, че името му произлиза от тракийската дума за цар – резос. Местността е била населена от дълбока древност и това потвърждават откритите на много места следи от древна металургична дейност, както и големите находища на древни шлаки (остатъци от металургични процеси) в местността Згуриите.

Поради набези на кавказки пирати, селото е местено навътре към брега неколкократно, като на сегашното си място възниква през 1903 г. В момента постоянното население е едва от около 70 души, но през лятото нараства значително. Легловата база обаче не е много голяма, затова ако сте решили да изкарате лятната си отпуска в Резово, трябва да се погрижите предварително за настаняването си (хотели и къщи за гости в Резово).

Със самото влизане в селото, вие вече сте на главната улица, която ще ви отведе директно до едно от най-интересните места, а именно уникалния изглед към границата с Турция. Високият бряг осигурява чудесна видимост и точно там е разположено и поделението, което е действащо и в момента. Вдясно от него от 2000 г. се издига православният храм “Св. Йоан Кръстител”, а поставените в своеобразна камбанария три камбани огласят с ясния си звън цялата околност.

Минавайки покрай църквата, която се намира на емблематичната алея Европа, стръмни стълби ще ви отведат до съвсем малкия плаж и реката-граница. На брега морският бриз развява българското знаме, а отсреща само на хвърлей разстояние е Турция. Разбира се, преминаването на реката е забранено, но можете да се разходите по протежението на покрития с акации и смокини бряг, само на крачка от южната ни съседка.

За любителите на гмуркането и сърфа, Резово е дестинация-мечта. Подводния свят е завладяващ, а вятърът осигурява всичко необходимо на сърфистите. Селото често се използва и за снимачна площадка на филми. На любителите на рибните ястия, гарантирам, че тук ще хапнат най-вкусната риба в живота си, току що уловена в даляна край селото.

Наблизо се намира и един от най-красивите плажове на юг – Силистар, който също като Резово е разположен в пределите на Природен парк Странджа.

Източник: peika.bg

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Къде ги видя тези сърфисти точну в Резово, че не ми става многу-ногу ясну и какъв Рай е за тях там ? Аз съм виждала само един сърфист да се пробва да кара и да го отнесе в Турция, та влизаха да го спасяват… Знаеш ли какви течения има там ? Не можеш да излезнеш с часове ? Сигурна съм, че не знаеш, защото дори не си влезнала да плуваш, дори ей там, където сте направли снимката … хххх… силно мъртво течение, дори за гмуркачите не е рай. Освен, ако не стоят в близост до скалите,където дълбочината не е толкова голяма. А по въпроса за църквата… Това църква ли е с алуминиева дограма. Камбата в година веднъж-дваж да бие. Та то дори поп няма …

  2. Ще вземе някой да ти повярва на тоя текст Албенке, че ще взема да отиде да се удави…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.