Пещерна експедиция „Бански Суходол 2013“, 24 август – 8 септември

0


Дата на събитието: 24.08.2013

Сподели

Shares

Бански Суходол 2013

В периода 2000-2012 г. бяха проведени редица експедиции в пиринския циркус Бански Суходол. Те бяха организирани дейно от пещерняци от софийските клубове Хеликтит, Академик и Витоша. В рамките на тези експедиции бяха направени множество открития. Бяха изследвани много нови участъци в пещерата, като през изминалата 2012 година дълбочината ѝ нарасна на -265 м, което я отрежда на шесто място по дълбочина в страната и на първо в Пирин и южна България.

Тази година експедицията ще се проведе в периода 24.08 – 08.09.2013 с продължителност 15 дни на територията на циркус Бански Суходол, Северен Пирин. Главни организатори са софийските клубовете „Хеликтит“ и „Академик“.

Експедицията ще е международна. В нея ще участват под егидата на Европейската спелео федерация пещерняци от Словения, Харватско, Полша, Румъния и Гърция.

Експедиционният лагер ще бъде изграден на 2300 м.н.в., като за целта се ползва изоставен скиорски бивак. Настаняването е на палатки осигурени от самите участници (на мястото има подравнени места за палатки). Подходът към лагера е от местността „Пещерите” над гр. Банско, като прехода е между 5 и 7 часа в зависимост от багажа. Експедиционния багаж се пренася до мястото на бивака от наети за целта товарни животни.

Вода за пиене и домакински нужди се набавя от снежните преспи над лагера, които отстоят според сезона на 5-30 минути път.

Пещерите в района са главно с пропастен характер. Те са развити в архайски мрамори с мощност до 2000 м. Поради високата надморска височина те са с алпийски характер. В повечето от тях има постоянно задържащ се сняг и лед и рядко температурите на въздуха надвишават 2-3 градуса. Изобилстват тесни пасажи, като началните части до -60 м в системата БС № 9-11 са покрити с фирнован сняг и лед.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.