Най-добрите места за сърф, уиндсърф и кайт в Европа

3
 

Сподели

Shares

Европа, макар и да не може да се сравнява с Хавай и Бали, е пълна с места за сърф, уиндсърф и кайт. Повечето сърфисти са луди по португалското крайбрежие. Тези, които си падат по сърф в реки пък предпочитат „Eisbach“ в Мюнхен (малка изкуствена река с големи вълни). Край Сардиния силните ветрове създават вълни високи до пет метра, които стават и за хавайски сърф …всеки с проблемите си. Колкото и различни да са предпочитанията обаче, има няколко основни места в Европа, които събират сърф, кайт и уиндсърф маниаци от къде ли не.

Сърф-маса

Les Culs Nus Beach, Hossegor, Франция

Les Culs Nus или на френски „Голите задници“ първоначално бил нудистки плаж. Днес, това място в предната част на Бискайския залив е едно претъпкано сърф свърталище. Сърфистите се стичат към „Голите задници“ през зимата когато мощни пет метрови вълни се разбиват в брега на Атлантическия океан. Благодарение на славата на Les Culs Nus цялото крайбрежие на Hossegor се е превърнало в сърф микрокосмос, пълен с училища, сърф лагери и общежития, където човек може да намери всичко – от храна до уроци, сърф екскурзии и партита. Близо до „Голите задници“ се намира и сърф лагера Коала, който е на прекрасен, дълъг пясъчен плаж в непосредствена близост до най-добрите места за сърф в района.

Les Culs Nus Beach-Hossegor.

Eisbach, Мюнхен, Германия

Властите в Мюнхен отдавна се опитват да забранят сърфирането по изкуствения поток Eisbach. Не е лесно обаче да се спре традиция, започнала още през 70-те, станала основна туристическа атракция в града. Сърфистите, ползващи изкуствения поток имат и друга трудност освен властите – студът, все пак „eisbach“ на немски означава „леден поток“. Сърфирането по „eisbach“ никак не е лесна работа – човек трябва да сърфира на място, на „стационарни“ вълни, опитвайки се да запази равновесие на сърфа докато водата се бунтува под него.

Ефектът Eisbach се получава чрез бързо изпомпване на вода (около 20 тона в секунда,) която се разбива в скала и образува гребен. Широчината е едва 15 метра, а дълбочината 5. Тези размери не позволяват сърфирането на много хора едновременно и затова сърфистите се редят на опашка покрай канала, чакайки своя ред. Въпреки ограниченията, над 100 човека сърфират по канала, минаващ през главния парк на града, всеки ден. Желаещи се редят на опашка дори нощем. Колкото и да е странно, от град като Мюнхен излизат едни от най-добрите сърфисти в света – благодарение на Eisbach.

Eisbach

Сардиния, Италия

Със силни ветрове средно 15 дни в месеца и вълни, които се пречупват на пет метра, Сардиния привлича сърфисти и кайтбордисти от цяла Европа. Въпреки, че Сардиния е в центъра на Средиземно море, островът дава усещането от тръпката на океана. На западния бряг, по протежение на полуостров Синис сърф местата са много – гигантския гранитен залив Капу Ману (Capu Mannu), дом на първото италианско сърф училище, Мини Капо (Mini Capo), Путзу Иду (Putzu Idu), рифът Ис Аренас (Is Arenas) и Бенас (Benas).

В южната част на Сардиния пък са най-добрите места за кайт. Чиа (Chia), с призрачната си крепост и плажът Поето (Poetto Beach), който бе домакин на световното първенство по кайтбординг през 2012 г., имат отлични съоръжения, клубове и училища, отворени през цялата година.

Кайтсърф в Сардиния

Leucate, Франция

Leucate се намира на южното крайбрежие на Средиземно море във Франция, но вълните там може да са толкова жестоки, колкото тези в Атлантическия океан.

Това място, наречено от местните „вятър и пързаляне“, е известно с девет от най-добрите уиндсърф и кайтсърф места в Европа. Въпросните места са на полуострови, вдадени в морето, около лагуната, включително плажовете Coussoules, La Franqui, Le Goulet and Les Pilotis.

На всеки Великден Leucate е домакин на Световна купа на вятъра („Le Mondial Du Vent“), върховният представител на международната конкуренция на Франция. Уиндсърфисти се състезават срещу кайтсърфисти.

Прогноза за вълни в Leucate има 300 дни в годината и дори най-малкият морски бриз може да направи чудеса за сърфистите.

Leucate

Лагуната Stagnone, Марсала, Сицилия, Италия

Това сърф място се намира на южния край на Сицилия. Stagnone Lagoon е символ на постоянни горещи ветрове през лятото. Тези условия довеждат в лагуната кайтсърфисти от цял свят. Освен, че е идеално за кайт, мястото е и невероятно красиво. Лагуната е заобиколна от архипелаг малки острови, които я отделят от открито море.

Условията за кайт са идеални – с вятър до 30 възела и подходящи вълни може да се достигне до 100 км/ч. Тази година Марсала ще бъде домакин на Световната купа по фристайл кайтсърф от 25 до 30-ти юни.

Stagnone

Остров Силт, Германия

Колкото и странно да звучи, едно от любимите уиндсърф места се намира в Северно море – немският остров Силт. Островът, който е на границата с Дания, дълго време бил известен като топ курорт за висшата класа на Германия. Така било обаче до 1960 г. когато сърф маниаците открили, че там са едни от най-добрите (макар и студени) вълни в Европа. Днес островът е пълен със сърф магазини, заведения за сърфисти, на него се правят много плажни партита. На Силт се провежда и най-голямото състезание по уиндсърф – Windsurf World Cup. Тази година уиндсърф купата ще бъде между 27 септември и 6 октомври. Въпреки студа и честите валежи, всяка година средно около 200 000 зрители присъстват на 10-дневното събитие, за да гледат 140 състезатели, борещи се за купата. Ветровете на Силт са най-силни през есента и пролетта, но островът е идеално място и за начинаещи, които могат да карат своите първи вълни на по-тихата, източна страна на острова.

Windsurf Sylt

Ейвън бийч, Дорсет, Англия

Най-модерното място за уиндсърф във Великобритания. Ейвън бийч (Avon Beach) се намира на устието на река Ейвън край пристанището Крайстчърч. Част от чара на мястото е, че то е идеално за всички нива. Вълните достигат до 4 метра, а пясъкът под тях е близко.

Avon Beach

Полуостров Пениш, Португалия

Пениш (Peniche) е едно от най-мощните места за сърф в Португалия. Хубавите вълни се завъртат на крайбрежието на юг от полуостров Пениш. Мястото е за напреднали сърфисти с богат опит. Благодарение на качеството на вълните Пениш е пълно през лятото. Край Пениш има добре оборудвано сърф училище и магазини.

Peniche

Фуертевентура, Канарски острови, Испания

Международна дестинация със зимно слънце. Макар и географски да не е в Европа, Фуертевентура е испанска територия и няма как да я пропуснем в нашия сърф списък. С нейните повече от 150 плажа, тя се смята Хаваите на Европа. Големите и опасни сърф вълни на Фуертевентура са гарантирани. Вълните ѝ са популярни с бързото си счупване, с това, че са плитки и кухи, идеални за каране. Мястото е разположено само на 90 километра от африканския бряг, а пустинния му пейзаж предлага екзотична нотка. Друго предимство е топлият климат през цялата година. Професионалните училища са разпръснати из острова – сред тях са Flag Beach и Nalu Surf School, които предлагат настаняване и сърф екскурзии. Ако пък предпочитате да отседнете в сърф лагер, един от най-добрите на острова е Star Surf Camps, който разполага с всичко необходимо за една пълноценна сърф почивка.

Кайт

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Слайго, намира се в най северната част на Република Ирландия. Там се учих да карам и въпреки, че водата беше 4 градуса се запалих по сърфа. Тази година ще имам възможност да отида до Фуертевентура.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.