Фестивал „Западен парк 2013“

0


Дата на събитието: 17.06.2013

Сподели

Shares

От 17-ти до 23-ти юни ще се проведе второто издание на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”. Събитието се организира от фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община. Куратор на фестивала е Галина Димитрова-Димова. Над 45 предложения от артисти и организации, работещи в сферата на изкуствата и културата бяха разгледани от селекционната комисия към фондация Credo Bonum. Избраните проекти са 22 и обхващат 5 основни модула – в парка, на сцена, за деца, работилници и лятно кино.

Западен парк

На 8 юни пък стартира допълнителната програма на фестивала с първото събитие от кампанията за стимулиране на четенето – А5 на Лаборатория за културни инициативи АС и работилницата за дизайн на обекти в паркова среда „Манифактура“ на Невена Тодорова и екип.

Програмата е изготвена с идеята да предложи по нещо интересно и увлекателно на всеки посетител на парка и фестивалната програма. В пространството на Западен парк и околните квартали ще се случат различни инсталации, пърформанси и намеси в пространството на артистите Петко Дурмана, Боряна Венциславова, Венелин Шурелов, Андрей Андреев, Ева Попнеделева, Стефан Щерев, Милена Георгиева, Леополд Каличе, Огняна Серафимова, Иво Домозетов, група 140 идеи и сдружение АС. Кураторският проект на Десислава Димова „Опакото на историята“ ще предложи лекции-разходки, в които участниците ще се запознават с интересни места и случки за парка и околните квартали.

На специално построена сцена в парка (на мястото на бившия лунапарк) ще се представят различни форми на изпълнителските изкуства, сред които „Уличните танци на София“ на Сдружение Ядро, „Плейбек театър“ на арт-група „Другите”, симфоничния концерт „Класически бивалици“ на Green Deal, поетично-музикалния пърформанс „От А до ЯR” на Ясен Василев, концерти на група Оратница и оркестър Факултета.

Второто издание на фестивала предлага богата програма за децата и техните родители в серия от работилници и ателиета на Фондация СМАРТ, Ателие „Приказен свят”, Гергана Матеева, Боряна Кръстева и Боряна Михалова, Невена Тодорова и екип, както и куклени спектакли на Варвара Панкова и Анатолий Божинов и спектакъл на децата от дом П.Р. Славейков на фондация Артист.

Фестивалът ще предложи също лятно кино на метро станция Западен парк, където всяка вечер от 17 до 23 юни зрителите ще могат да се гледат различни филмови програми селектирани от компания Позор, Future Shorts, платформата Зелено видео, както и документални филми.

Фестивалът „Западен парк” се стреми да създаде платформа, на която динамиката, особеностите и странностите на публичното пространство да се осмислят през призмата на съвремието. Основна цел на събитието е да привлече нова активна публика, готова да участва, да променя и оформя жизнената си среда според своите нагласи и потребности, да изразява своята критична позиция спрямо това, което я заобикаля, чрез средствата на изкуството.

Пълната програма на фестивала може да бъде намерена в уеб сайта на събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.