Русенецът Иван Томов в експедиция към Нанга Парбат

1
 

Сподели

Shares

Международен екип алпинисти тръгна към Нанга Парбат. В петък алпинистите са напуснали Чилас на път за базовия лагер. Експедицията започнала на 3-ти юни с отпътуване за пакистанската столица Исламабад.

Nanga Parbat

Маршрутът, по който се планира да се движи екипът алпинисти е т.нар. маршрут на Кинсхофер.

Международната експедиция се ръководи от Александра Джик, Полша и в нея участват алпинисти още от Азербайджан, Сърбия, Литва, Канада, Украйна, Русия и България.

Българският участник в експедицията на Нанга Парбат – Иван Томов е 28-годишен алпинист от Русе. Той е направил изкачвания на Елбрус (5462 м), Кан Тенгри (6995 м), Абу Али ибн Сина или Авицена (някогашния пик Ленин, 7134 м). Младият е финансирал сам досегашните си изкачвания, но за Нанга Парбат е получил подкрепа от Община Русе.

Nanga Parbat

Нанга Парбат е деветият по височина връх на Земята. Той е разположен в Пакистан, в западната част на Хималаите и е най-западният осемхилядник. Името му означава „голата планина“. Върхът има славата на един от най-трудните технически. Характерно за него е, че се възвишава значително над всичко в близката околност.

За първи път Нанга Парбат е изкачен успешно на 3 юли 1953 от австрийския алпинист Херман Бул в немско-австрийска експедиция водена от доктор Карл-Мария Херлигхофер. Експедицията следва установеният преди войната маршрут по склоновете на връх Ракиот. Към датата на покоряването на Нанга Парбат 31 души са загинали по нейните склонове, включително двама англичани ниско в планината през 1950 година.

Първото българско изкачване на Нанга Парбат е на Тончо Тончев през 1993 г. През 2006 г. до върха достигат и алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов.

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.