Ули Щек с нова визия 2 в 1 – парапланеризъм и алпинизъм

0
 

Сподели

Shares

Ули Щек – един от най-бързите алпинисти, известен още като „Швейцарската машина“, известен и с рекордното си изкачване на Айгер (2 часа и 47 минути), явно е решил, че може да подобри собствените си рекорди. Швейцарецът има нова визия за алпинизма – да го съчетае с парапланеризъм и по този начин да достига до 2-3 върха на ден.

Ули Щек

Идеята на Щек е, че летейки с парапланер той може да използва върховете, които изкачва, като основа за излитане към подходите на следващите. Първо обаче Ули трябва да се научи да лети…

В свое интервю Швейцарската машина обяснява, че парапланеризма може да бъде интегриран в скоростния алпинизъм, който той практикува. Миналата година Ули успя да изкачи три емблематични върха в Алпите за един ден. При комбинацията между летене и алпинизъм Ули е намерил само един проблем засега – минималната тежест на багажа (около 2.5 кг). За сметка на това, Ули Щек смята, че симбиозата между двата спорта отваря нови възможности за неговите скоростни приключения.

От 360 се сещаме и за още едно предимство за Ули Щек в спорта „парапланеризъм-алпинизъм“ – може да избегне нови сбиваня с недоволни шерпи. В случай, че сте пропуснали новината от края на април – Ули Щек и Симоне Моро участваха в масов бой с шерпи при изкачване на Еверест. Височинният бой станал на около 7500 метра по време на изкачване на Еверест без кислород и по нов маршрут. Щек и Моро отказали на шерпите да ползват въжета, след което паднали парчета лед върху един от шерпите и резултатът бил бой с камъни около палатковия лагер.

Ули Щек

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.