Каяк съвети: Мерки за безопасност

0
 

Сподели

Shares

Кои са основните неща, които трябва да знаем за каякинга и нашата безопасност, докато сме на лодката? Как да планираме и изпълним каяк приключението си, за да бъде то максимално безопасно?

Каяк и акула

Не гребете сами: Препоръчително е каякинга да бъде в група от три или повече лодки. Дори и наоколо да има още 30 гребци, трябва винаги да имате предварително установена система за спасяване. При тази система е най-добре лодките да се разпределят по двойки, за да се знае кой за кого следи. Тази система гарантира, че нито един гребец няма да бъде оставен сам. При по-големи групи каяци трябва да се помисли и за т.нар. „отварящ“ (най-отпред) и „затварящ“ (последен) групата.

Имайте предвид възможностите си: Всеки човек има различна издръжливост, която е добре да познава и да има предвид при каяка. Ако усетите, че сте изтощени, не се притеснявайте да споделите проблема с другите каякари. Добре е да следите и дали някой в групата дава признаци за умора, за да знаете как да реагирате. Ако някой се измори и изостане, той никога не трябва да остава сам, а да каже на останалите, че има проблем, за да намалят темпото или да го придружава друга лодка. Тръгвайки на по-продължително плаване трябва да не се изсилвате още в началото, а да разпределите енергията си добре, за да няма спадове.

Плуването е предимство: Въпреки, че се използват спасителни жилетки, желателно е каякарите да умеят да плуват. Трябва да имате предвид, че в случай на обръщане на лодката може да ви се наложи да плувате до брега, до друга лодка или докато вашата лодка бъде преобърната отново.

Каяк

Научете се да правите т.нар. „мокро влизане“: Ако не сте достатъчно напреднали, за да ескимотирате, можете да опитате да усвоите нещо сравнително лесно – „мокрото влизане“ в каяка. Трябва да овладеете техниката, при която след обръщане на каяка вие го връщате в правилна позиция и набирайки се на него се връщате обратно. Изисква няколко опита и мокрене, но е полезно да се оттренира. Така ще разберете и точно коя тактика е най-добра за вас, за да не се учите в движение по-късно.

Предварителна проверка на метеорологичните условия: Проверката на прогнозата за времето при планиране на каяк приключение е много важна. Ако имате възможност е добре да следите прогнозата и по време на по-дългите каяк преходи, за да няма неприятни изненади.

Планиране на маршрута: Започвайки каяк пътуване, планирайте, проверете и обмислете добре маршрута си. Уверете се, че всеки каякар в групата е наясно с маршрута и особеностите му. Имайте предвид и местата, на които някой може да обърка посоката или да има затруднения.

Носете подходящо оборудване: Изключително важно е да имате всичко най-необходимо на каяка си. Има някои задължителни неща като аптечката, карабинер с въженце, челник, гъба, сухи чанти… шезлонг и чадър!

Каяк с чадър

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.