Фоторазказ „Рид Алабак“

2
 

Сподели

Shares

Рид Алабак или „Боженец“ е най-северозападния рид в Родопите, ограден от дълбоките долини на р.Юндолска и р.Чепинска (главният път за Велниград).

Александър Пенков

Александър Пенков

Изключително разнообразен като природа, Алабак е едно настина божествено място и носи спокойствие и наслада.

Александър Пенков

Една от изходните точки за него, от север е Варвара. От там до х. Милеви скали са 12 км преход с повече от 1000 м денивелация.

Александър Пенков

В средата на пътя се намира и х.Равно боре, която отново е в ръцете на стария си хижар и претърпява истински ренесанс. Страшно много труд влага хижаря в нея, изключително чиста и подредена, цена 8 лв на нощ.

Александър Пенков

Хижа Милеви скали за съжаление е почти разрушена но гледката от вр. М. Скали 1593 м спира дъха. От тук до х.Юндола през гори, поляни и върхове са 30 км пеш.

Александър Пенков

Преминава се през х. Бала вода, в.зона Начовото, х. Кладова – също неработеща, върховете „Белите Скали“ и „Черновеец“ 1834м, заслон Локвата.

Александър Пенков

От Юндола може да се пътува на стоп къв Белово или Велинград или да се продължи към Пашови скали и да се навлезе във Велийшко-Виденшки дял на планината.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Правите хубави снимки, но ми се струва, че трябва да поместите още, за да се добие пълна представа. Освен това би било добре да разбере човек какви възможности има за нощуване, за да се направи подобен преход. Работещата хижа Равно боре е в началото и не помага много на такъв преход. Доколкото съм чула при х. Милеви скали има бунгала, дали работят? А след това, има ли възможности за още една нощувка?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.