Каяк съвети: Избор на приспособления

0
 

Сподели

Shares

Какви приспособления ви трябват, за да тръгнете комфортно и безопасно с туристически каяк? Как да ги изберете? Какво е важно да не забравяте? Кога и как да ги използвате? Няколко кратки съвета за най-важните приспособления, които ще ви трябват на каяка.

Туристически каяк

Спасителна жилетка

Спасителна жилетка

Първото нещо, от което се нуждаете след като вече имате каяк и гребло е спасителна жилетка. Тя трябва да бъде съобразена с вида каякинг, лодката и физиката ви. Бъдете внимателни когато купувате жилетка. Уверете се, че тя е подходяща за вас. Жилетката трябва да бъде сигурна и да не нарушава комфорта и движенията при гребане.

Помпа или гъба за трюма

Гъба

Ако решите да си купите помпа за трюма, тя трябва да бъде достатъчно голяма за размерите на лодката. Ако не ви се инвестира в помпа, задължително трябва да имате гъба и съд за изгребване на водата.

Въже с карабинер

Въже с карабинер

Може да изглежда по-маловажно, ако не сте го използвали досега, но въжето с карабинер е жизнено важно за каякинга. Ако изгубите гребло или се нараните, друг каякар може да ви помогне като ви тегли с въжето. Друг случай, при който това приспособление влиза в употреба е когато ви се наложи да изтеглите празен каяк до брега или да свържете няколко каяка при акостиране, за да не отплават сами.

Устройства за комуникация – уоки-токи, радиостанция, телефон

Уоки-токи

Малко по-трудно е да носите със себе си електроника, но за по-дълги пътуваня или такива, които изискват повече комуникация, радиостанцията или телефона са безценни. Най-удобно е да се използват водоустойчиви уоки-токита или да сложите телефона на удобно и сигурно място във водоустойчива торба.

Свирка

Свирка, 200

Не каквато си мислите, а тип съдийска свирка. Не е голяма инвестиция, нито пък ще ви натежи или пречи, но е безценна когато ви се наложи да привлечете вниманието на останалите каякари или на някой на брега. Някои каякари използват проста система от сигнали със свирка, с които си съобщават за опасности, смяна на посоката и т.н. Универсалният сигнал за тревога е три последователни изсвирвания. Едно изсвирване означава просто привличане на вниманието.

Осветление

Челник

Това, че карате туристически каяк през деня не означава, че не трябва да носите челник със себе си. Освен, за да виждате в случай, че се стъмни докато сте на лодката, осветлението се използва и за подаване на сигнали на другите каяци или лодки, за да знаят къде сте. С челника можете да избегнете ситуации, при които има вероятност нещо или някой да не се сблъска с вас.

Сухи чанти и кутии

Сухи чанти, 200

И всичко онова, което не е накичено по вас или каяка ви трябва да се сложи някъде, за да остане сухо за по-късно. Тук в употреба влизат сухите чанти и кутии. В тях можете да сложите всичко, което ще се повреди при намокряне, спални чували, шалтета, дрехи, храна и т.н. Ценностите и телефоните можете да сложите в малка суха торба в някой джоб от жилетката или дрехите си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.