Помощ за Драгоманското блато

0
 

Сподели

Shares

Миналата седмица, на 29 май, след пожар на Драгоманското блато изгоряха около 1/3 от мостчетата, по които можеше да се ходи из блатото и да се наблюдават птици, растения и животни.

Драгоманско блато

Пожарът по всяка вероятност е бил умишлен палеж близо до пътя или е пламнал по невнимание. Заради южния вятър пламъците бързо са се разраснали, преминали в блатото и унищожили част от мостчетата, направени от природозащитната организация СДП „Балкани“. Изгоряла е и част от гората в карстовата планина Чепън, която е разположена до блатото.

Драгоманско блато

Освен пожарникарите, в гасенето на пожара са участвали и хора от Драгоман, членове на „Балкани“, Гражданска защита, горски служители и Гранична полиция.

Драгоманското блато е Чепън са интересно място за природолюбителите. В блатото живеят много птици, които могат да бъдат наблюдавани от специална кула или от поредицата от дървени мостчета и платформи.

За съжаление, по време на пожара са изгоряли първите 100 метра от мостчетата, затова от СДП „Балкани“ съобщиха, че имат нужда от дарения за закупуване на материали за възстановяването им. Необходимата сума възлиза на около 3 500 лв. Сметки в лева и евро на СДП „Балкани“ можете да видите на сайта им: http://balkani.org/support/donate/ Решилите да помогнат за възстановяване на мостчетата трябва да напишат в основанието за плащане „Драгоман“. Дарения се приемат и лично в офиса на организацията в София или в Центъра за влажните зони в гр. Драгоман.

Драгоманското блато

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.