Лавинни инциденти: Мъж оцеля в лавина на Монблан, плувайки

0
 

Сподели

Shares

В зимната поредица „Лавинни инциденти“ споделяме актуални новини за нещастните случаи, породени от лавини. Снежната планина винаги крие рискове и злополуки неминуемо се случват. Нека, четейки за тях, се учим от допуснатите грешки и се стремим да не ги повтаряме.

Какво трябва да направите, ако ви застигне лавина и нямате въздушна възглавница?
– Да плувате!

Движения, наподобяващи плуване в снега спасиха живота на британец, слизащ от Монблан.

„Той бил ударен с пълна сила от лавина, но вместо да бъде затрупан под нея, британецът успял да я овладеете, „плувайки“ в лавината около 700 метра“, разказва началникът на полицията в италианския град Аоста. Плуването на алпиниста действително му помогнало да остане на повърхността на снега и да бъде в състояние да излезе от лавина.

След като лавината спряла, хеликоптер на планинските спасители дошъл и откарал пострадалия и двамата му спътници по катерене до близката болница. Спасителни екипи казват, че британецът има само порязвания и натъртвания.

„Той се качи върху лавината, носеше се близо до върха ѝ и успя да се измъкне накрая“, разказва шокиран един от катерачите.

Специалистите препоръчват проверка на местните прогнози за времето преди да заминете в планината и носенето на комплект за лавинна безопасност, лопатка, сонда, пипсове. Но, ако все пак се окажете в лавина без съоръжения за безопасност, „плувната“ техника може да ви помогне да излезете над снега. Ако се окажете затрупан под лавина, трябва да се опитате да изтегнете едната си ръка право нагоре, образувайки въздушен джоб с другата.

Сподели

Shares