Доцент Сандю Бешев – хроникьор на българския алпинизъм

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Доцент Сандю Бешев е един от хората дали най-много на българския алпинизъм. Наричан още Кръстникът на върхове и Хроникьорът на българския алпинизъм, той има изкачени над 500 върха на три континента – Европа, Азия и Южна Америка. На 15 от върховете доцентът е дал български имена. Привилегията да станеш кръстник на върхове се дава само на онзи, стъпил за пръв път на тях. Използвайки тази възможност, доцентът е нарекъл с името България два върха – един в Кавказ и друг в Кордилерите. На Пловдив пък е кръстил три върха – в Памир, Кавказ и Монголия.

Сандьо Бешев

Сандю Бешев е и един от шестимата българи, покорили на 19 август 1967 година за пръв път връх над 7 хиляди метра – Ленин със своите 7134 метра. Осъществил е множество изкачвания на почти всички категоризирани маршрути по нашите планини. Неколкократно е катерил в Татрите, Алпите, Кавказ, Памир. Има изкачвания и на върховете на Андите и в Монголия. Освен това, доцентът е бил 7 пъти на Монблан (4810 м), 7 на Елбрус (5642 м) и 45 пъти на Олимп. За Олимп – “върхът на боговете”, “тронът за Зевс” той има написани и книги.

Сандьо Бешев, книга

Доцент Бешев, макар и да не е изкачвал световния първенец Еверест, лично е свързан с него – той е обучавал Христо Проданов и Дойчин Боянов преди изкачванията им на върха. Великият български алпинист, изкачил за пръв път Еверест, Христо Проданов е ученик на Бешев. Проданов бил участник в националния младежки отбор по алпинизъм през 60-те години, когато Сандю бил треньор. Христо Проданов бил участник и в експедиция на Елбрус, под ръководтсвото на доцента.

В продължение на повече от 40 години Сандю Бешев се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Българският алпинист има издадени 16 книги по въпросите на планината и алпинизма и е публикувал над 300 научно-популярни статии на тази тема.

Макар и роден през 1934 година, доцент Бешев продължава да обикаля българските планини и дори да се катери.

Сподели

0Shares
0 0