Доцент Сандю Бешев – хроникьор на българския алпинизъм

0
 

Сподели

Shares

Доцент Сандю Бешев е един от хората, дали най-много на българския алпинизъм. Наричан още Кръстникът на върхове и Хроникьорът на българския алпинизъм, той има изкачени над 500 върха на три континента – Европа, Азия и Южна Америка. На 15 от върховете доцентът е дал български имена. Привилегията да станеш кръстник на върхове се дава само на онзи, стъпил за пръв път на тях. Използвайки тази възможност, доцентът е нарекъл с името България два върха – един в Кавказ и друг в Кордилерите. На Пловдив пък е кръстил три върха – в Памир, Кавказ и Монголия.

Сандьо Бешев

Сандю Бешев е и един от шестимата българи, покорили на 19 август 1967 година за пръв път връх над 7 хиляди метра – Ленин със своите 7134 метра. Осъществил е множество изкачвания на почти всички категоризирани маршрути по нашите планини. Неколкократно е катерил в Татрите, Алпите, Кавказ, Памир. Има изкачвания и на върховете на Андите и в Монголия. Освен това, доцентът е бил 7 пъти на Монблан (4810 м), 7 на Елбрус (5642 м) и 53 пъти на Олимп. За Олимп – „върхът на боговете“, „тронът за Зевс“ той има написани и книги.

Сандьо Бешев, книга

 

В продължение на повече от 50 години Сандю Бешев се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Българският алпинист има издадени близо 20 книги по въпросите на планината и алпинизма и е публикувал над 300 научно-популярни статии на тази тема.

Макар и роден през 1934 година, доцент Бешев продължава да обикаля българските планини и дори да се катери.

 доц. Сандю Бешев

Доц. Сандю Бешев е автор на книги, сред които „Българи на големите върхове по света“ и „Истории за началото на планинарството в България“.

Той продължава да ни разказва истории и чрез статиите си на нашия сайт.
доц. Сандю Бешев

Сподели

Shares