Дарителска кампания на БТС за хижа „Богдан“

0
 

Сподели

Shares

Българският туристически съюз (БТС) стартира дарителска кампания за възстановяване на изгорялата хижа „Богдан” в Средна гора.

х. Богдан

Това е първата по рода си кампания в ново време за изграждане на туристически обект. От БТС посочват, че по този начин искат да възродят старата традиция от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строели с безвъзмезден труд и дарения от самите туристи. Дело на туристите са десетки хижи, заслони, къмпинги и др., строени в продължение на 90 г., които днес се ползват от всички планинари и любители на планината, участниците в националното движение „Покорител на 10-те планински първенци” и „Опознай България-100 НТО” и др.
За съжаление, някои от обектите, вече не съществуват на туристическата карта на България, както хижа „Богдан” (част от туристическия комплекс „Богдан”) в Средна гора, опожарен преди около 20 години.

Причините, които от БТС посочват като повод за стартиране на кампанията за възстановяването на хижа „Богдан” са:

– хижа Богдан е много важна за туризма в Средногорието – оттам преминава целия туристически поток за връх „Богдан”, който е включен в 100-те национални туристически обекта и „10-те планински първенци”
– хижата е най-близкото място от вр. „Богдан” за подслон и нощувка. В момента там няма къде да се нощува, освен при изграждане на палатков бивак (при летни условия).
– хижата се намира в изключително красива местност в сърцето на Средна гора. В границите на Богданския масив има 15 защитени териториии, 1 природен резерват, 8 природни забележителности и 6 защитени местности
– в района има много интересни обекти от националното движение „Опознай България-100 НТО”, както и редица селища като Копривщица, Клисура, Панагюрище и др., съхранили възрожденския си дух и традиции, които представляват голям интерес за туристите.
– с възстановянето й ще се увеличи потока туристи, особенно през зимата
– въстановявайки хижата, ще постави началото на възраждането на традицията от зората на организираното туристическо движение, когато хижите са се строели с дарения и доброволен труд

Коя е хижа „Богдан”?

Хижа „Богдан” се намира в местността „Плачкова поляна” в Средна гора. Хижата е разположена сред вековна букова гора на 1552 м.н.в., само на половин час път от средногорския първенец връх „Богдан”. Построена е през 1938 г. от копривщенските туристи. Хижата е разполагала с три стаи – една с 2 легла и две с дървени нарове за 30 души. В нея се е намирала туристическата столова за 20 души и кухнята.

Хижата носи името на Богдан войвода- един от първите войводи, чиято чета бродила из потайните дебри на Балкана, за да брани Копривщица и околностите от кърджалийските орди и опустошителните им набези (около 1809 г.).

Тя е част от туристически комплекс с 4 сгради с капацитет 143 места, разположени сред вековната букова гора в м. „Плачкова поляна”. През 1960/61 г. в съседство с нея е изградена нова хижа, а през 1968 г. са построени 6 бунгала. Туристическата база е работила целогодишно и се е използвала за екскурзионни почивки и от туристите. Имала е електрическо осветление от агрегат, водопровод, външни тоалетни и умивалня, малка баня, телевизор, акордеон и китара, забавни игри, волейболно игрище, ски, шейни, бюфет за хранителни продукти. Предлагала е добри условия за ски спорт и възможности за разнообразни излети.

Преди около две десетилетия, целият комплекс е опожарен, като причините не са установени. Впоследствие обектите са разрушени и разграбени. Останали са единствено външните конструкции, които са частично запазени. От години комплексът е изоставен и необитаем и няма къде да се нощува, освен при бивачни условия. Най-близкото място за нощуване е хижа „Чивира” (1,30 ч.) или х. „Средногорец„ (1,50 – 2 ч.)

Какво предлага БТС да се направи?

На мястото на изгорялата хижа и бунгалата БТС предвижда да се изгради нов модерен туристически комплекс, който да бъде на разположение на туристите в Средна гора.

Как можете да се включите в кампанията?

Можете да се включите в кампанията и да дадете своя принос като дарите средства:
– чрез дарителската сметка на кампанията:
Банка ДСК- клон Отечество- гр. София
Бул. „Васил Левски” № 73
IBAN: BG 75STSA 93 000000024 154
BIC: STSABGSF
– като изпратите SMS с текст DMS HIJA на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL , VIVACOM и M-Tel)
(За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 лв. с ДДС).
– като дарите по ведомост
– като дарите строителни материали
– като участвате с доброволен труд

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.