Топят се ледовете на Еверест

0
 

Сподели

Shares

Процес, наречен „глобално размразяване“ е достигнал и връх Еверест, съобщиха учени миналата седмица. Изследователите представиха свои изследвания на конференция в Канкун, Мексико.

Топящите се ледове на Еверест

Ледниците в района на Еверест са намалели с 13% през последните 50 години, а линията на снега се е изместила нагоре със 180 метра, съобщиха в официално изявление учени от Университета на Милано.

Италианскте учени проследяват промените в ледниците, температури и валежи в района на Еверест и заобикалящяи го Национален парк Sagarmatha. Има ледници, които са се оттеглили средно с 400 м от 1962 г. насам, показват наблюденията. Валежите от сняг и дъжд са намалели със 100 мм, а температурите са се повишили с 1 градус от 1992 г. насам.

Ледовете на Еверест

Изследователите подозират, че топенето на ледниците в района на Еверест се дължи на глобалното затопляне, но все още не са установили твърда връзка между промените в планините и изменението на климата.

Докато Еверест не е единствения връх в Хималаите, върху който виждаме последиците от изменението на климата, не всички от ледниците в района се топят. В планината Каракорум ледниците стоят стабилно и дори се разрастват. Свиващите се ледниците в останалата част на Хималаите обаче привлякоха световното внимание, тъй като те осигуряват вода и електроенергия за около 1,5 милиарда души.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.