Бейсджъмп от Еверест направи Валери Розов

0
 

Сподели

Shares

Руската звезда в екстремните спортове Валери Розов прави най-високия бейсджъмп скок след скачане от 7220 метра на Еверест.

Валери Розов, Еверест

Валери направи този скок не случайно сега, през месец май. Преди 60 години Едмънд Хилари и Тензинг Норгей направиха първото изкачване на Еверест. От тогава най-високата планина в света привлича някои от най-екстремните спортисти в света – алпинисти, скиори, парапланеристи, сноубордисти. Едно нещо обаче никой досега не беше правил – скок от върха, който Валери Розов изпълни.

Скокът на Валери е направен от северната страна на върха. Изкачването започва от китайска страна по известния път на север. Розов избрал мястото за скока си на надморска височина от 7220 метра. Отне му четири дни, за да се изкачи от базовия лагер до точката за скачане, като с руснака са били и четирима шерпи.

Валери Розов скочи при температура -18 градуса по Целзий. Скачането е било изключително несигурно заради метеорологичните условия, надморската височина и позицията на скалата.

Валери Розов, Еверест

Подготовката за този скок е била много трудна и продължителна, но след като руснакът полетял в продължение на почти цяла минута при скорости от порядъка на 200 км/ч надолу по северната стена, той кацнал безопасно на ледника Rongbuk (5950 м).

Валери Розов е известен със своите ефектни каскади. През 2009 г. той скочи в активен вулкан на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия. През 2010 г. Валери скочи от Ulvetanna в Антарктида, а през 2012 г. от 6420 м на Shivling (6543 м) в Хималаите.
Общо досега руснакът има отбелязани около 10 000 скока!

Валери Розов, Еверест

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.