Непал празнува годишнината от първото изкачване на Еверест

0
 

Сподели

Shares

В неделя Непал започна четиридневния си празник за отбелязване на годишнината от първото успешно изкачване на връх Еверест. През тази седмица в страната се организират множество събития, сред които и конференция, на която алпинисти и учени ще обсъждат възможностите за справяне с проблемите на Хималаите, предизвикани от изменението на климата.

Еверест

Освен събития и празненства из Непал, годишнината се отбелязва и от много алпинисти, изкачващи върха по стъпките на Едмънд Хилари и Тензинг Норгей.

Месец май е най-подходящото време в годината за достигане до върха. Поради тази причина това е и времето с най-натоварен трафик от хора към върха. Само в събота на върха са се качили 64 човека – 35 чужденци и 29 непалци.

До тази неделя, 26-ти май, 515 алпинисти са били на върха за този сезон, като с тях общата сума на достигналите върха стана 4367. Има данни за близо 300 души, загинали в района на Еверест досега, а от началото на годината инцидентите са шест.

Отбелязвайки годишнината, миналата седмица на върха се качи дори 80-годишен японски алпинист. По-рано този месец и първата жена от Саудитска Арабия стъпи на Еверест.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.