Сноубайк: когато пътищата побелеят

0
 

Сподели

Shares

Първите данни за скибайка, известен още като сноубайк и скибоб, са от преди цял век и половина. През 50-те години на 19 век сноубайкът се използвал напълно практически – като средство за зимен транспорт. Тогава той бил доста голям като размери, с тежка дървена рамка.

Oldschool

Както често се случва, новите изобретения се оказват конкурентни в различните географски райони. Има доказателства, че подобно превозно средство било конструирано в Северна Америка през 70-те години на 19 век. Патентът обаче бил даден на американеца Джей Стивънс през 1892 година за неговия „леден велосипед”.

През следващите 38 години развитието на скибайка е покрито в сянка. На фона на тази тъмнина се появява автентична снимка през 1939 година от филма MGM „Ски птици”. На нея двойка седи на нещо като метален скибайк. Този кадър може да се смята като липсващото звено, водещо към по-късните дизайни на сноубайка.

Скибайковете започват да придобиват публичност отново в края на 40-те години на миналия век. На 10 март 1949 година Енгелберт Брентнер – австрийски ски производител, получава патент за неговите „сит-ски”. Изобретението му обединява няколко иновативни приложения.

Брентнер сменя плъзгачите с истински ски, добавя окачване и започва да използва къси ски. Крайният резултат на тези промени било наклонено превозно средство, притежаващо способността да се управлява лесно и да се контролира скоростта му. Тези приложения се превърнали в основен фактор за трансформацията на скибайка в спорта, който познаваме днес. Подобрената версия на този байк получила комерсиален успех през 50-те години на миналия век. Семейството на Брентнер продължава да произвежда скибайкове и до днес.

Oldschool

С развитието на ски пистите през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век сноубайкингът продължил да расте в Европа. По едно и също време имало около 70 компании, които произвеждали скибайкове. По това време започнали и организираните състезания, а първото такова било в Австрия през 1954 година. Международната федерация по скибоб била създадена през 1961 година, а първият световен шампионат се провел през 1967 година. От този период досега скибайкингът се превръща с популярен начин за прекарване на времето през зимата в Европейските Алпи.

В края на 90-те години на миналия век започнал съвременен ренесанс на скибайкинга в Северна и Южна Америка. Махалото започна да се движи отново.
Появил се нов, прогресиращ дух, желание за нови преживявания. Байкът се завърнал!

Geary SnowBike

СТОРМ СКИ БАЙК
За разлика от всички видове снежни хибриди ски-байк Сторм е конструиран с променящ се ъгъл на горния профил, което допринася за лесното качване и слизане от седалковия лифт. Конструкцията на този модел ски-байк е най-близка до тази на едно даунхил колело, което дава свобода при преминаване на скокове, дропове и други по сложни терени.

Snowscoot TNT Alu Carving Carbon

СНОУ СКУУТ
Един от най-популярните в бранша е сноу скуут, модел, обединяващ сноуборд и БМХ. Конструиран с цел каране свободен стил, сноу скуут е идеалният вариант за каране на фън парка. Също така обаче широката му основа позволява карането му в дълбок и необработен сняг.

Ski-MX kit

SKI-MX KIT
Алтернативен вариант, чрез които лесно и практично може да преобразите собствения велосипед в ски-байк! Нужно е да се премахнат гумите, скоростите, курбелите и спирачките на колелото, които се заместват съответно – гумите със ски, а курбелите със специални степенки. Начинът на спиране е лесен – на принципа на всеки един от хибридите! SKI-MX Kit е стандартно оборудван за предни амортисьори с 10мм ос, предлага се и адаптор за вилки с 20мм ос.

Ktrak kit

KTRAK KIT
Особеното при Ktrak е задвижващият механизъм. Специалната система за задното колело е с гумена верига за по добро вцепление, като при този модел спирачната система на колелото се запазва напълно. Гъсеничният механизъм допринася за лесното управление на велосипеда както при спускане, така и при изкачване на стръмни терени.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.