Къде да паркираме безопасно колелото в града?

0
 

Сподели

Shares

Чудите се къде да паркирате колелото си безопасно в града?

Градско паркиране

Напоследък се говори много за велоалеи и велосипедна инфраструктура, но един въпрос все остава в периферията – къде и как да паркираме велосипедите си. Какво да правим, ако живеем на по-горен етаж и колеото не се събира в асансьора или нямаме сили да го носим по стълбите напред-назад? Какво да правим, ако нямаме място вкъщи, на терасата, в килера или в мазето за колелото си? Да рискуваме ли да заключваме колелото си за някоя ограда или стълб на улицата, след като велосипедите на много приятели са били откраднати от подобни места? Все важни, екзистенциални вело въпроси.

На повечето места, където велосипеда от край време е нормалното превозно средство отдавна е мислено по тези въпроси. В страни като Холандия и Англия велосипедната инфраструктура е измислена и направена така, че хората да не си задават горните въпроси. В Холандия, например, много от частните и общински сгради имат специален общ сутерен със стойки за колела или пък навес пред сградата с място за паркиране и заключване на колелата.

Продават се и специални вертикални метални шкафчета за съхранение на колела, които се монтират в сградите. Такива стоманени шкафчета вече набират популярност в Англия. Заедно с монтажа (без доставката), едно такова приспособление за сигурно съхранение на колелото излиза около 450 лв.

В Холандия се използва и друг вариант за съхранение на колелата, значително подобрение на индивидуалнто английско шкафче. Хангарът под наем „Lambeth“ е конструкция по холандски дизайн, която се поставя директно до улицата, заемайки половин място за паркиране. „Lambeth“ събира 6 колела, закрепени за стелажи и заключващи се. Хангарът има извит покрив и пази велосипедите от дъжд и сняг. Велохангарите излизат много по-евтино от индивидуалните шкафчета и заемат по-малко място.

Въпросът за съхранението на колелата до голяма степен е и жилищен. Във Великобритания има насоки за новите сгради – за един апартамент, още при изграждането му трябва да се предвиди място за паркиране на колело. Велосипедните паркоместа се предвиждат още на етап планиране на новите сгради в Лондон.

Нестандратни паркоместа за велосипеди

Необходимо е местните власти да се заемат още по-амбициозно с популяризирането на велосипедния транспорт, тъй като той е важен за общественото здраве. Има множество доказателства, че инвестициите в колоезденето носят огромни обществени дивиденти в здравеопазването: намаляване на затлъстяването, увеличаване нивата на физическа активност, намаляване замърсяването на въздуха, по-добро психично здраве, както и подобряване достъпа до образование, работа и развлечения, особено за хората с ниски доходи.

Без съмнение е необходима свежа мисъл в планирането на градовете, за да бъдат те по-удобни и безопасни за колоездене.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.