Фестивал на дивите цветя в Родопите от 21 до 30 юни

0


Дата на събитието: 21.06.2013

Сподели

Shares

В месеца на билките и самодивите в няколко населени места от Смолянска община се организира Фестивал на дивите цветя. Организатори са Екоорганизация – Родопи и Община Смолян.

Фестивал на дивите цветя в Родопите

Програмата на събитието включва: ботанически турове по маркирани ботанически пътеки, лекции за експерти и любители, беседи, запознаващи с използването на местните билки, ателиета по традиционни и художествени занаяти за малки и големи, представяне на фолклора на местните общности, тридневен вело-тур сред цветята на Родопите. Гостите на фестивала ще имат възможност да участват и в приготвянето на традиционни за района храни, да усвоят умения за везане на терлици, да се запознаят със стари технологии на производство на млечни продукти, както и да закупят местно произведени продукти директно от производителите по време на базара на местните производства. Серията ателиета за традиционни песни, музика и танци ще допълнят палитрата от преживявания за гостите на фестивала, а кулминацията на празника ще бъде Фолклорното надпяване и надиграване в село Смилян.

По време на Фестивала ще бъде представена и интересна инициатива – пано съшито от стотици „цветни кръпки” – деца от цяла България ще рисуват върху кръпки от плат избрано от тях цвете, което се среща в населеното им място. Рисунките им ще бъдат сглобени в едно платно, образуващо цветна поляна, и представящо красивото многообразие от растения в България. Инициативата „Поляна от кръпки” се провежда едновременно в 5 европейски държави и в края на проекта ще бъде представена в ЕК в Брюксел.

Фестивалът се организира по проект „Родопите – градината на Орфей”, който си поставя за цел опазването на уникалната флора в региона и популяризирането й като туристически ресурс, от който може да се възползва местното население. Фестивалът в България е част от мрежа Фестивали на дивите цветя, които ще се състоят в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания под егидата на PlantLife International.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.