Добрите вълни за сърф намаляват?

0
 

Сподели

Shares

Австралийски климатолози публикуваха резултатите от свое изследване, показващо различни модели за въздействието на изменението в климата върху вълните.

Хавайски сърф

Техните заключения: „Ние смятаме, че се очаква намаляване на средногодишната стойност на височината на вълните с над 25,8% в световен мащаб“.

Ако мислите, че това звучи леко нелогично, предвид факта, че в голяма част от света удрят все по-силни бури, които предизвикват огромни наводнения, не сте сами. Кърт Сторлази – геолог от САЩ, обаче подкрепя изказванията на австралийските учени. Той изследвал бреговата линия на Тихия океан и стигнал до извода, че когато става дума за сложно нещо като промените в климата, нещата не винаги са такива каквито ни изглеждат. „Изменението на климата прави крайностите още по-крайни“, каза Сторлази. „Тъй като с течение на времето вълните между бурите ще стават по-малки, дори и като по-големите вълни стават по-големи, средната височина на вълните вероятно ще остане същата или дори може би по-малка“, обяснява геолога.

Същото мнение споделя е Дейвид Ревел – еколог и хидролог, която пояснява, че броя на дните, когато сърфистите ще намират перфектната комбинация от приливи, отливи, вълни и вятър ще бъдат все по-рядко срещана занапред.

Какво остава за сърфистите? Да си сложат костюми на пингвини и да тръгнат на юг, но много на юг!

Учените са открили, че все пак ще има места на Земята с добри вълни. Едно от най-подходящите крайбрежия за сърф, според тях, ще бъде антарктическото на Южния океан.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.