Видео от световния рекорд за масов фрийфлай

0
 

Сподели

Shares

Страхотно видео с участието на 138 човека, участващи в масов скок (фрийфлай) над Чикаго. Рекордът е поставен след 3 дни тренировки и 15 опита.

За да се изпълни скокът са били необходими шест въздухоплавателни средства (Sherpa, Skyvan и четири Twin Otters).

Фрийфлай е дисциплина при скачането с парашут, която стартира в края на 80-те, когато Олав Зипсер започва да експериментира с нетрадиционни форми на парашутизъм. Фрийфлай е продължение на скачането с парашут, което включва традиционната позиция корем към земята, но се разпростира вертикално, като скачащият е в изправено положение. Има вариации за падане с краката напред или в обърнато положение – с главата напред. Този вид позиции увеличават скоростта на свободното падане и дават възможност за нови видове въздушни фигури.

Поради по-високата скорост на свободно падане и потенциално по-бързите хоризонтални скорости, при фрийфлай има повече рискове отколкото при обикновените скокове с парашут. Друг проблем възниква при отварянето на парашута, тъй като повечето парашути не са устроени да се разтварят при толкова висока скорост. Въпреки че фрийфлай е по-млада и екстремна форма на парашутизма, той се превръща в популярен спорт за конкурси и световни рекорди.

През 2000-та фрийфлай бе приет за авиационна дисциплина от Международната комисия по парашутизъм (IPC) и първите национални първенства с новия вид скокове се проведоха в световен мащаб.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.