Трагедия на третия по височина връх в света – Канчендзьонга

1
 

Сподели

Shares

Петима алпинисти загинаха на третия по височина връх в света – 8586-метровия Канчендзьонга. Загиналите алпинисти са двамата унгарци Золт Ерос и Петер Кис, кореецът Парк Нам Сю и двамата шерпи – Пурба и Вивас.

Канченджунга, 8 586 м.

Подробностите все още не са ясни. Цялата актуална информация идва от 74-годишния испански алпинист-ветеран, Карлос Сория, който спря своя опит за покоряване на Канчендзьонга на 8300 метра, след като изостанал. Карлос се опитва да се превърне в най-възрастния алпинист, изкачил се на всичките четиринадесет осемхилядници на Земята.

Хронология на събитията:

– 20 и 21 май: 11 алпинисти изкачват Канченджунга.

– 20 май: Двамата унгарски алпинисти Золт Ерос и Петер Кис (Петер има само един крак) съобщават, че са се качили на върха на 20-ти май в 18:00 ч. след 24-часово катерене, започнало на около 300 метра по-надолу. Алпинистите били принудени да бивакуват на 8300 м. Золт съобщава по радиото в 11 ч. на 21 май, че е изгубил от поглед Петер. По-късно, в 15:00, радио контакта със Золт е загубен. Двамата катерачи не успяват да се върнат в лагера и загиват.

– 21 май: Корейският алпинист Парк Нам Сю падна близо до върха и се изгубва.
При изкачването си на Канчендзьонга Парк Нам Сю бил придружаван от известния шерп Пурба. Пурба също пада и се загубва малко след корееца. Съобщава се за втори шерп – Вивас, който падна и загинава близо до върха.

– 22 май: Телата на Вивас, Пурба и корееца Парк Нам Сю били намерени по-късно в близост до Базов лагер 4.

Подробностите около трагедията все още не са ясни и изясняването им е допълнително затруднено от лавината, ударила Базов лагер 2 малко след инцидентите.

Канченджунга - един от най-опасните върхове в света

Канчендзьонга се намира се между Индия и Непал. Освен алпинисти от цял свят, върхът привлича и много поклонници, участващи в ритуалната му обиколна с дължина около 60 км. Върхът е свещен за местните и поради тази причина е забранен за изкачване.

Първото изкачване на Канчендзьонга е направено през 1955 г. от англичаните Жордж Бенд и Джо Браун. До момента близо 200 алпинисти са успели да покорят Канченджунга, славещ се като един от най-трудните и опасни върхове на Земята. Около 20 процента от всички тръгнали към върха са намерили смъртта си на него досега.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Необходимо уточнение. Жолт Ерош е алпинистът с ампутиран крак, а не Петер Киш. Пегер не се е загубил, а се е подхлъзнал и паднал в пропаст.
    За Жолт Ерош това е вторият връх над 8 хил.м.н.в, който качва с ампутиран крак.
    Информацията ми е директно от унгарската преса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.