Нерегламентирани сечи и сигнализиране

0
 

Сподели

Shares

Преди няколко дни стана ясно, че игуменът на Рилския манастир е наредил да бъде извършена поредната сеч в Рила. Нелегалното сечище е край гроба на Джеймс Баучер – британски журналист, застъпник на българската кауза. Гробът на Баучер е исторически, архитектурен и художествен паметник. Дърветата, изсечени около гроба са премахнати без разрешението и дори уведомлението на отговорния орган – Национален институт за паметниците на културата.

IMG_0557

За незаконното сечище, което не е от вчера, се разбра след сигнали и протести на хора от град Рила. Те са съобщили на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) за нередностите, след което е направена проверка. Експертите на ИАГ са направили оглед в района, по време на който са открили няколко нарушения и са наложили административни актове. От ИАГ са отчели, че в района се извършва незаконна сеч на отделни дървета, сеч на немаркирани дървета, липсват табели, даващи информация, че в района се извършва сеч, използвали са се трактори за извозване на отсечените дървета, вместо само животинка сила, както е посочено в документите, имало е дори едно абсолютно незаконно сечище, което е направено без разрешително. Освен това, при използването си тракторите са убили още немаркирани, непредвидени за отсичане дървета.

За жалост, незаконните сечища, както и тези, при които са извършени нарушения, не са рядкост в българските гори. За да може да се реагира в такива случаи и да се предотвратят сечи или те да бъдат спрени и извършителите им санкционирани, могат да бъдат подавани сигнали в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) или в медиите.
Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подадете към ИАГ на телефон 0800 20 800 или онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.