Сърфиране по най-тежката вълна в света Teahupo’o

0
 

Сподели

Shares

Хаитянецът Раймана Ван Бастолир сърфира по едни от най-опасните вълни в света – Teahupo’o.

Surfing the Heaviest Wave in the World - Teahupoo

13 май 2013 г. ще остане паметен ден в учебниците по таитянска сърф история. Сърф легендата Раймана Ван Бастолир яхна няколко от най-добрите вълни в света, заливащи таитянскато село Teahupo’o. Заедно с професионалните сърфисти Мая Габейраа и Карлос Карлос Бърл, Раймана показа какво значи да си безстрашен, сърфирайки по известните с трудността и чудовищните си размери тихоокенски вълни.

Вълните на Teahupo’o, част от Френска Полинезия, са били овладявани от малцина сърфисти. Обикновено височината им е по 2-3 метра, но когато се „развълнуват“ (както е на видеото) могат да достигнат и до зрелищните 7 метра. Ето защо крайбрежието на таитянското селце е избрано за провеждането на състезанието Billabong Pro Tahiti surf, част от туровете на Световния сърф шампионат (World Championship Tour).

Мястото привлича сърфисти от цял свят още от средата на 80-те, завладяло е много умове и е признато като едно от най-трудните за сърфиране в света. Легендарната си репутация вълните на Teahupo’o дължат не само на огромните си размери, но и на уникалната си форма. Крайбрежието е с изключително плитък коралов риф, който е отговорен за специфичното „чупене“ на вълните. Тези таитянски вълни са с полукръгла форма, която рязко пада с ефектен остър ъгъл на спускане на водата. Всичко това обаче прави вълните, освен много красиви и много нестабилни, опасни и трудни за „яхване“. Вълните на Теахупо са включен в списъка на Transworld Surf „Топ 10 на най-смъртоносните вълни“ и имат славата на „най-тежките вълни в света“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.