Велошествие през Пловдив

0


Дата на събитието: 19.05.2013

Сподели

Shares

В неделя 19-ти май в Пловдив ще се проведе масовото шествие на колела, което ще минава през целия град.

Велофест 2013, Пловдив

Стотици колоездачи ще се включат в мащабния Велофест 2013, който стартира в 9.30ч. в байк парка край Братската могила. Там ще се проведат демонстрации и открити уроци от майсторите в планинското колоездене от клуб „Крива спица“. Масовата част от колоездачния празник започва точно в 11ч. Шествието тръгва от Братската могила. С подкрепата на КАТ морето от велосипеди ще залее основни улици и булеварди из града. Велопарадът ще мине по бул. Свобода, през Коматевския възел, през бул. Христо Ботев до Стоматологичния факултет, ще стигне до кръговото на Лайпциг, по Васил Априлов до булевард 6-ти септември, по Руски и до крайната точка Бунадржика. Шествието ще образува цифрата осем между две от тепетата на Пловдив- Младежкия хълм и Бунарджика. Програмата ще продължи на новооткритата велоалея в парка, където ще се проведат уроци по каране на моносайкъл.

Програмата е плътна през целия ден. Предвидени са две фотоизложби, едната от които ще бъде подредена пред общината. Ще има прожекция на документален филм в Лъки синема, а вечерта ще се кара колело по залез слънце. Организаторите призовават всеки, който има отношение към велосипеда, да се включи в инициативата. А тези, които се чудят какво да правят с ръждясалото си колело в мазето- да го дарят за благотворителната ни акция. Приемаме стари велосипеди и части, които ще ремонтираме, сглобим и ще дари на деца в неравностойно положение, които мечтаят да карат колело, но нямат тази възможност, призовахме от Под тепето на днешната пресконференция в общината. Сайтът е съорганизатор на събитието.

След първото издание на фестивала през 2009-а година успяхме да привлечем много хора към велодвижението. Истината е, че градът ни е изключително подходящ за колоездене. Все повече хора се ориентират към този здравословен, екологичен и евтин начин на предвижване в градска среда. Това е и основната идея на инициативата- да накараме хората да се замислят дали колелото не е тяхното превозно средство, коментираха съорганизаторите от клуб „Крива спица“.

Очаква се в събитието да се включат десетки колоездачи от София, които са категорични, че Пловдив е велостолицата на България заради удобните условия за каране на колело. Фестът се подкрепя от община Пловдив и е финансиран от културното ведомство, тъй като е под шапката на кандидатурата ни за европейска столица на културата. От кметството припомниха, че скоро Пловдив ще може да се похвали с цели 48 километра велоалеи.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.