Първо място за отбора на Кирил Николов-Дизела на 10 MILA

1
 

Сподели

Shares

Кирил Николов-Дизела, спечели първо място на най-голямото състезание по ориентиране в Европа – 10 MILA.

Кирил Николов Дизела

Ето какво ни разказа той за това преживяване:

Какво точно е 10 Milа? 
10 MILA e втората по големина щафета по ориентиране в света. Провежда се винаги в Швеция от 1945 г. насам. 10 MILA означава „10 мили“. Една Шведска миля е 10 км, т.е. цялото разстояние за преминаване е около 10 км. Щафетата е от 10 поста (човека) като те бягат един след друг. Интересното е, че е полунощна, защото стартът е обикновено около 22 часа а финалът е на другия ден около 9 сутринта. Заедно с финландската щафета Юкола, 10 MILA – е най-престижният трофей, който можеш  да спечелиш на клубно ниво. През деня има и детска и женска 10 MILA. Детската е от 4 поста, а женската от 5. На тази щафета участва целият световен елит по ориентиране, като всеки един се състезава за скандинавски отбор и това прави щафетата толкова престижна и трудна за печелене. Нужен ти е не просто много добър отбор, а най-добрият отбор!

10 MILA - Кирил Кирилов

Колко човека участваха?
Обикновено мъжките щафети на 10 Мила са около 350 х 10 човека. Но на тази щафета участват малко, защото не е отворена, т.е. трябва да участваш от името на отбор по ориентиране. За пример ще дам финладската щафета – Юкола, на която участват 1500 отбора от по 7 души.

Разкажи ни най-интересното, което ти се случи там?
Първото място! Тази година заедно с финландския ми отбор Калеван Расти спечелихме за втори път 10 MILA. Предният път беше през 2011 г. Аз лично не съм удовлетворен от собственото си бягане, но в крайна сметка за това е щафета – важен е крайният резултат. 

10 MILA Кирил Кирилов

Какво спечели ти?
Наградите на 10 MILA винаги са били материални и естествено медал, който ти остава за спомен от това невероятно състезание.

Какво друго ти носи това първо място?
Със спечелването на 10 MILA печелиш привилегията името ти да бъде записано в един много дълъг списък с хора, които също са я печелили. Аз съм единственият Българин, който някога е бил сред победителите и това ме прави много горд! Естествено печелим премии от клуба, тъй като по този начин е много лесно клубът да се сдобие с нови спонсори. Но тези премии могат да се ползват само и единствено за ориентиране. Става въпрос за самолетни билети, лагери и т.н.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Това момче ми е съученик от сливен 5СОУ“Пейо Яворов“ и исключително много се годея че познавам това момче макар и от доставреме не сме се виждали.Давай кире мачкай машино.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.