Христо Пимпирев открива фестивала на науката

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Проф. Христо Пимпирев е един от учените, които ще открият ежегодния Фестивал на науката на 9 май в 20 ч. в театър „София”.

Христо Пимпирев

В лекцията си “Ледена любов” той ще потопи публиката в магията на Ледения континент и ще разкрие отговорите на въпросите: „Какво е Полярно лято? Какви тайни крият ледовете? Защо Антарктида дава толкова много научни отговори?”. Антарктида е кухнята на времето – тя крие повечето неразкрити тайни за планетата и е наблюдателница за Глобалното затопляне.

По време на всички фестивални дни в Научната арена на театър „София” посетителите ще могат да влязат в оригиналната палатка на проф. Христо Пимпирев, използвана при първата му експедиция на Антарктида през 1987 г, и да видят какви принадлежности са неизменна част от бита на полярния изследовател. Същият модел двуместна палатка е използвал и британският полярник Робърт Скот при експедицията му до Южния полюс през 1911-1912 г.

25-годишнината от създаването на българската полярна база „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън ще бъде отбелязана и с дигитална фотоизложба „Пощенски клон 1090″, която може да бъде видяна в Мраморното фоайе на театър „София” между 9 и 12 май. А на книжните щандове в парка “Заимов” любителите на приключенски четива могат да си купят книгите на проф. Боян Биолчев “Антарктида – окото на Космоса” и на Хавиер Качо “Амундсен-Скот: Дуел на Антарктида”.

Заповядайте!

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.