Odysseus Journey: одисеята на Боян Николов

0
 

Сподели

Shares

На 14 април Боян Николов отплава с каяк на пътешествие по пътя на Одисей. Сам, Боян вече се бори с морските вълни в Егейско море. Планът е да измине повече от 900 км за един месец.

Боян Николов

Подробности за проекта Odysseus Journey на Боян Николов

Маршрутът е с дължина 900 км., измерено по карта, на практика – около 1100 км. Планът предвижда да бъде осъществен за 30 дни с движение средно по 30 км. на ден, което ще позволи достатъчна почивка или изчакване на по-подходящо време за преминаване на опасните участъци. Най-рискован участък е заобикалянето на полуостров Пелопонес и неговите три по-малки полуострова от юг. Tова е мястото, където се срещат две морета (Средиземно и Егейско). Нощуването ще е на къмпинг, където е възможно и диво къмпиране – с палатка. За да се избегнат евентуални проблеми с морската администрация и големите плавателни съдове около огромното пристанище на Атина, пътешествието ще започне по – на запад – близо до Коринтския пролив (изкуствено прокопан, свързващ Егейско с Йонийско море).

Маршрутът тръгва на югоизток, покрай остров Порос и остров Хидра, след което продължава право на юг покрай полуостров Пелопонес, чак до нос Мелеас. От древни времена той има лоша слава, заради силните ветрове и високите вълни. Бил е повратна точка в пътешествията на древните галери. Такава ще бъде и за Боян Николов. Заобикалянето му с каяк изглежда възможно само при благоприятни климатични условия. Брегът е скалист и висок и не предлага много възможности за излизане в лошо време. От там пътят продължава към нос Тенар – най-южната точка на континентална Гърция. Според легендите, по времето на Одисей, е населяван от лестригоните – див и кръвожаден народ, погубил почти цялата флотилия на Одисей по пътя му към дома. Следва нос Акритас, на северозапад, и след това на север, покрай западния бряг на полуостров Пелопонес. От тук брегът става по-нисък и безопасен, с повече възможности за почивка.

Следващата точка е остров Закинтос и гористият и планински остров Кефалония, срещу който е разположен остров Итака – родното място на Одисей. Маршрутът продължава между множество малки острови, докато достигне остров Лефкада. Някъде тук, според преданията Одисей се е срещнал със сирените Сцила и Харибда, опитали се да убият него и целия му екипаж. След още сто километра на север, покрай град Превеза и планинския бряг на западна Гърция е пристанището Игуменица – крайна точка на пътешествието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.