В недрата на Родопите

0
 

Сподели

Shares

„Байкария“ и „Клуб на пътешественика“ са обединяват за „В недрата на Родопите“ – една нова инициатива, която те самите определят като „осъзнато пътешествие по картата и неговото приложение на място“. Или, с други думи, ще се опитат да надникнат в една от най-мистичните български планини – Родопа, по един малко по-задълбочен и различен начин. Вместо да следват отъпканите пътища, те се насочват към планината такава, каквато е била – и може би все още е, към местата, които рядко попадат в пътеводителите, към хората, които съхраняват спомена и традициите, за да проследят в крайна сметка как се е променяла планината през вековете и доколко днес тя все още пази онзи дух, който е вълнувал Вазов, Алеко, Иречек и Батаклиев.

Rodopi

“В недрата на Родопите” ще се състои от поредица от презентации, лекции и дискусии, които ще бъдат “онагледени” с посещения на място, в опит да се заснеме и запише съвременния облик на планината и нейните хора. Ще се разглеждат на теми, които засягат природата на Родопите и хората, които живеят там, и въпроси, свързани с археологията, етнографията, фолклора, историята, растителния и животински свят, минералите и въобще всичко, с което се свързва едно посещение в планината. В дългосрочен план  целта ще е да се пребродят колкото се може повече населени места, да се надникне в повече долини и да се изкачат повече върхове.

Предварителна програма за периода Април – Май 2013 година
Началният период на инициативата ще започне с поредица от въвеждащи презентации посветени на Родопите, представяне на самата инициатива и начина, по който тя ще се случва. Първият предложен район за разучаване е водосбора на река Места, включващ най-западните и северозападни части на Родопите. Тук попада района на т.нар. Бабек и живописно накацалите по високите части на планината пръснати села, едно от най-важните светилища от времето на траките – “Бабешка чука”, колоритното село Рибново и архитектурните паметници Ковачевица, Лещен и Долен, но и самобитните Скребатно, Осиково, скалните светилища “Каракая” и “Кози камък”, скалните формации Орманови скали и Каялиите, каньонът на река Канина и живописните горни течения на реките Вищерица и Бистрица,  западната част на географско-историческата област Чеч и безкрайните гори на Дъбраш, в които човек лесно може да се загуби “без следа”…

Rodopi2

Първата сбирка ще се проведе на 26 март, от 19 часа в Клуба на пътешественика на улица “Виктор Юго” 5. Именно по време на тази сбирка ще се разкаже повече за идеята и плановете за нейното реализиране.

За въпроси и коментари: bikearea@gmail.com или на 0885 184 342

Повече детайли относно програмата на инициативата, дати и лектори ще може да намерите на страниците на „Байкария“ и „Клуб на пътешественика„.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.