Да видиш света през птичи поглед

0
 

Сподели

Shares

Делтапланът е безмоторен летателен апарат от семейството на планерите. Наименованието му се е наложило поради приликата на апарата с гръцката буква „делта“ (Δ). С подобно име е известен в Русия (дельтаплан), Франция (deltaplane) и Италия (deltaplano). В България за този летателен уред е популярно и названието делтапланер.

Corinna Schwiegershausen - hang gliding action

Това е неподвижно гъвкаво крило със стреловидна форма и без опашни плоскости. То използва енергията на въздушната маса, като планира в резултат на пропадането или набира височина при наличието на възходящи въздушни потоци. По време на полет се управлява чрез промяна на центъра на тежестта на балансираната система крило-човек. Тя се осъществява спрямо точката на окачването на пилота, наричана още фокус на крилото.

Ниската му цена, малките размери и това, че не са необходими специални летища, правят делтаплана особено привлекателен за желаещите да практикуват въздушен спорт. Предимството му пред планера е, че с него може да се улови много тесен възходящ въздушен поток, с който успешно да се набере височина за планиране. Скоростта на съвременните делтаплани е от 28 до 100-120 км/ч.

Малко след като е измислен делтапланерът, възниква и идеята за създаване на мотоделтаплан. Първият полет на делтаплан с монтиран маломощен двигател с вътрешно горене с въздушен винт е осъществен през 1974 в Стокхолм, Швеция.

Комбинацията от делтаплан с гондола и малък двигател е наречена мотоделтаплан. Ниската скорост на движение, необвързаността със специални летища, простотата на управление правят този апарат особено универсален. Използва се за авиотуризъм, въздушни патрули и снимки, със селскостопанска цел, за пренасяне на поща в труднодостъпни райони и др.

Ако притежавате мотоделтаплан със собствено тегло до 120 кг, не е нужна регистрация на апарата, но е желателно да се сдобиете със свидетелство за управление. То се придобива след определен брой учебни летателни часове, като зависи от това колко бързо усвоявате материята. Най-често – около 25 часа.

Полетите се изпълняват с двуместен мотоделтаплан с инструктор на височина от 300 до 600 метра над терена и скорост до 100 км/ч. У нас има клубове, които провеждат курсове и издават лицензи за успешно преминати учебни летателни часове. Разбира се, можете и да заплатите за полет с опитен инструктор, който да ви разходи и покаже какво е да погледнеш от птичи поглед.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.