Спомен за Том Симс (1950-2012)

2
 

Сподели

Shares

Не е лесно да резюмираш живота на една легенда. Някак си недостатъчно звучи просто да извадиш едни от най-значимите моменти на човек, вдъхновил поколения сноубордисти.
Пишейки тази статия за Том Симс се зарових в солидно количество статии и интервюта. И на няколко пъти изтръпнах.

Не е толкова важно, но най-малкото ще изрази и част от нашите емоции – сред вдъхновените бяхме и ние. Най-малкото защото през последните 12 години трима от екипа ни започнаха да карат благодарение на един очукан и издран Sims Aaron Vincent 151.

Том Симс се ражда на 6-ти декември, 1950 г. в Хадън Филд, Ню Джърси. Историята разказва как 13-годишният Том създава първия си сноуборд в час по дърводелство. За целта той взима чифт ски и ги приспособява по такъв начин, че да наподобяват любимия му скейт. „Трябваше да реша тази дилема, която имах. Не можех да карам скейтборд на заснежените улици през зимата в южен Ню Джърси. И най-простото решение бе да направя скейтборд за снега.“

На 21 той се мести в Санта Барбара, Калифорния, където бързо става част от местната сърф и скейт култура, създавайки Sims Skateboards. Между другото спонсориран от компанията е Крисчън Хосой, който през 80-те е най-големият кошмар за Тони Хоук. В този период Хосой е сочен за рок звезда и невиждан талант.

Впрочем Том Симс неведнъж е демонстрирал умението си да вижда таланта в спонсорираните от него атлети, сред които са имена като Шон Палмър, Марк Франк Монтоя, Джон Джаксън, Крейг Кели, Тина Басич, Тод Ричардс, Шанън Дън, Ноа Саласнек, като списъкът от имена е толкова дълъг, че ако го довърша статията ще заприлича на телефонен указател.

Когато през 80-те години създава Sims Snowboards, Том се залавя здраво с мисията, консервативните щатски курорти да започнат да допускат „твърде освободените и хулигански настроени“ сноубордисти. Благодарение на усилията му, както и на тези на няколко други значими имена в сноуборда, един по един курортите започват да се отварят към този нов спорт, за да може 30 години по-късно сноу парковете, фрийрайд зоните да са неделима част от тях.

Том посвещава 50 години, почти целия си съзнателен живот на сноуборда и до голяма степен е отговорен за това тази култура, индустрия и спорт днес да са такива, каквито са. Първите метални кантове, първият халфпайп, първият про-модел, първата конструирана специално за дамите дъска. Отново, списъкът е дълъг…

„Човекът, който преди години ме изгони от курорта, днес ме моли за дъска за неговия внук.“

Благодарим ти, Том. Почивай в мир.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.