Първо състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup 2012

0


Дата на събитието: 17.11.2012

Сподели

Shares

На 17.11.2012 в 12:00 ч. в Банкя ще започне първото състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup 2012. Състезанието ще се проведе на 25 метров басейн в СБР „Здраве” по правилника на световната асоциация по свободно гмуркане (AIDA).

Първо състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup 2012

Свободното гмуркане е гмуркане със задържане на дъха, без използването на водолазни бутилки. Пърчоначално практикувано в морските държави с цел набавяне на прехрана, а по-късно и военни действия, свободното гмуркане се развива през последните години и като спорт. Създадената преди 20 години световна асоциация – AIDA – регламентира провеждането на състезания и опити за рекорди.

Фридайвингът става изключително атрактивен сред почитателите на екстремните спортове, които търсят контакт с морето по най-естествения възможен начин – на една глътка въздух, без тежка и обемна екипировка, която затруднява движенията и взаимодействието с морските обитатели.

Постиженията на най-добрите атлети в състезателните дисциплини са впечатляващи:
– В дисциплината постоянен баласт с плавници (гмуркане на дълбочина, на един дъх, с плавници) световният рекорд при мъжете е 125 метра, а при жените 101 м.
– От басейновите дисциплини рекордът за най-дълго задържане на дъха се държи от французина Стефан Мифсуд – 11 минути и 35 секунди, а при жените – Наталия Молчанова (Русия) – 8 минути и 23 секунди. В хоризонтално плуване под вода с плавници хърватинът Горан Чолак подобри върховото постижение на 273 метра, а при жените с 225 метра отново е Наталия Молчанова.

През последните 2 години свободното гмуркане се радва на все по-голям интерес и у нас. Вече има българско участие и медали от международни турнири, както и участие на Световно първенство, на което Любомир Стефанов достига 60 метра дълбочина (национален рекорд на България). Това развитие закономерно води и до организирането на първото състезание у нас – Sofia Freediving Cup 2012.

Състезанието ще бъде открито от кмета на гр. Банкя г-н Рангел Марков. В рамките на двата състезателни дни (17-18.11) 40 състезателя от 5 страни ще премерят сили в 3 дисциплини.
В събота в 12:00 ч. състезанието започва с най-атрактивната дисциплина – динамична апнеа с плавници: хоризонтално плуване на един дъх под вода с плавници. Целта е да се покрие максимална дистанция, без значение от времето на гмуркане.

В неделя от 9:30 започва статична апнеа: максимално задържане на дъха, лежейки на повърхността на водата в неподвижно състояние.
След обедната почивка състезателите ще се съревновават в дисциплината динамична апнеа без плавници: отново хоризонтално плуване под вода, но без плавници (като при бруст стила).

Тримата най-добри български гмуркачи – Валентин Люцканов, Любомир Стефанов и Данаил Едрев – ще опитат да подобрят националните рекорди в дисциплините и да се борят с елита на Гърция за призовите места и купата на София. В надпреварата ще участват и 7 жени, сред които и националната рекордьорка на Сърбия – Любица Трутич, която е фаворит при жените.

Sofia Freediving Cup 2012 се осъществява с любезната подкрепа на фирма „Дайвтек” ООД – официален вносител на Aqua Sphere и Suunto за България. Медиен партньор е Spearfish.org.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.