Международен фестивал на етнографския филм 2012

0


Дата на събитието: 13.11.2012

Сподели

Shares

В средата на месец ноември 2012 г. форумът за визуална антропология ще се състои в своето трето издание, но с променен формат и вече под заглавието Международен фестивал на етнографския филм / International Festival of Ethnographic Film Sofia (IFEF Sofia).

Наред с предвидените прожекции, в програмната схема на фестивала сме заложили още уъркшопи, презентации, дискусии, лекции и фотоизложби групирани в няколко панела.

Един от акцентите във фестивала ще бъде Класическият антропологичен филм, представен от заглавия на Джон Маршъл, Робърт Гарднър, Тимъти Аш, Наполеон Шаньон и Асен Баликси, изследователи които отдавна са влезнали в учебниците по антропология, с осъществените експедиции за научни звена като Смитсониън институт, Пийбоди мюзеум, Националното географско дружество, Колумбийския университет. Филмите са предоставени от Documentary Educational Resources, един от най-големите архиви за етнографски и документални филми в света, партньор на тазгодишния IFEF.

Специален гост на изданието ще бъде Сара Елдер (САЩ). Проф. Елдер е водещ изследовател във визуалната антропология вече четири десетилетия и понастоящем е преподавател в Департамента по медийни изследвания в Университета на гр. Бъфало (щата Ню Йорк). В България тя ще представи свои заснети проекти като Alaskan Eskimo Series (1972 – 1988), ще говори за предимствата на визуалната антропология като метод на изследване пред българска публика и ще предаде част от своя опит в полето на етнографския филм.

Друг акцент на IFEF Sofia 2012 ще бъде темата за коренното население на Северна Америка, разгледана в панела „Северноамерикански индианци” и представена чрез различни изразни средства, като лекциите и работилниците организирани от членове на Българско индианско общество „Орловият кръг” и изложбата

Tрадиционни индиански предмети, придружена с фотографии на Едуард Ш. Къртис от началото на XX век, в които е документирана традиционната култура на американските индианци от началото на 20-ти век.

Филмовата програма в панелите “Балкани” и „Ново документално кино” ще покаже фокуса на антрополозите и филммейкърите към България, останалите балкански държави и не само, където ще бъдат прожектирани филми от Сърбия, Черна гора, Хърватия, Румъния, Турция, България и др. Ще бъдат показани документални продукции като сръбско-американската „The Caviar Connection” (2008) на Драган Николич, черно-белият филм на Анри Кулев за Ибряма – „Сънувам музика” (1983) и развитата от В. Къркеланов тема за нестинарите в „Посветените на огъня” (2005). Ще видим и част от работата младите режисьори Илиян Метев, Светослав Драганов, Борис Десподов и техните Голешово” (2008), „Град на мечти” (2011), „Коридор N8” (2008).

Важна част от изданието ще представляват и панелите “Младежки визуални проекти” и “Експедиции”, в които студенти, млади учени и изследователи, работещи в полето на хуманитарните науки и визуалните изследвания ще представят своята работа.

Международен фестивал на етнографския филм – София 2012 ще състои от 13 до 19 ноември 2012 г. в Ректората на Софийския университет и Националния етнографски музей.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.