Act!on Food – мобилна веган кухня

1
 

Сподели

Shares

Act!on Food е свободна и мобилна веганска кухня, създадена през 2012 г. в София от малък колектив от ентусиасти, които споделят принципите и идеите на веганизма (правата на животните), трезвия и активен начин на живот. 

Ето какво казват момчетата и момичетата от Act!on за себе си:

Всички наши дейности се организират и вършат на доброволни начала, не готвим за пари и не сме бизнес организация.

На всички места, на които може да ни видите, има касичка, в която приемаме свободни дарения, но, освен парични, сме отворени и за дарения, които биха ни били от полза – кухненски прибори (вилици, лъжици, чинии, тенджери, тигани и т.н.) или уреди (пасатори, миксери, малки котлони), сурови продукти (пакети с ориз, картофи, пресни плодове и зеленчуци).

Започвайки от приготвяне и сервиране на безплатна храна по DIYмузикални концерти, на които да покажем веган стрейт едж движението по позитивен начин, колективът ни разпространи своята дейност върху всякакви социални и културни събития, като лекции и дискусии, прожекции на филми на социална тематика, демонстрации и протести, благотворителни инициативи и справедливи каузи, които бихме подкрепили или в които вече сме активни.

За нас веганството е социална идея и етична позиция, а не просто здравословна диета.

Причините да бъдем вегани и да отхвърляме употребата на всички легални и нелегални наркотици са свързани с критика на цялата обществена система, която създава разхищение на ресурси, неравенство, експлоатация, насилие и унищожение на свободата, солидарността, живота и щастието на хората, животните и природната среда.

Като солидарен и критичен към комерсиализма и капитализма колектив, ние се стремим към създаването на алтернативни структури и социални отношения, водещи към по-добър живот за нас и другите около нас.

Чрез нашите дейности искаме да насърчим хората към критичен размисъл и заемане на активна позиция по отношение индивидуалните и социални избори, които всички правим всеки ден, и последствията, които тези избори имат върху други хора, животните и природата.

Освен неизменното промотиране на веганска храна и продукти, намираме за важно да използваме местно-произведени, чисти и органични продукти, когато те са достъпен вариант за нас.

Като колектив взимаме решения чрез консенсус и други демократични процедури.

Всички имат равен глас и споделят базовите ценности на колектива.

Обявяваме се против всяка форма на потисничество и дискриминация. За пълно освобождение на Хората, Животните и Земята.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Пълното освобождение на хора, животни и Земя е … смъртта! ;) Не е нужно да ме освобождавате до там, то и без това си идва само и е неизбежно!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.