Станислав Генадиев за танца, сцената, свободата и екстремното в тях

3
 

Сподели

Shares

Станислав Генадиев е една от открояващите се личности на българския съвременен танц.

Станислав Генадиев

В автобиография на младия артист откриваме, че е завършва Националното училище за танцово изкуство в София през 2003г.

След това танцува в Национална Опера и Балет. Участвал е в танцовата компания „Linga” и “Alias” (Швейцария).

Застава на сцената за: “Изход”- „Станция Астапово” и “Станция Елабуга” авторски спектакли на Иван Добчев и Маргарита Младенова, както и в проекта на Елисавета Йорданова – Танцова лаборатория „ЕЛЕЯ”.

Създава и работи (съвместно с Виолета Витанова, Мирослав Йорданов, Диана Папазова и Огняна Серафимова-Пенева) в „Kinesthetic Project“ – София, България.

Работи с френския хореограф Brice Leroux в проектът Flocking. Създава хореографията за спектаклите на Явор Гърдев „Нощна пеперуда” и „Хамлет“. Други спектакли с негово участие са: „Ductus“, „ReverB“, „Void“ и „Imago“ (отличен с “Икар” 2007 за дебют).

Откриваме го само няколко дни преди „Фестивала за свободен театър 2“, където участва с проекта „Cadaver“. Интерактивен танцов пърформанс, авторска продукция съвместно с Мартин Пенев, изграден върху биологично тяло и софтуер.

Определяш себе си като „кинетичен танцьор“, разкажи ни повече за това?
Определям се просто като артист…кинетичен е всеки танцьор според мeн, тъй като е задължен малко или много да бъде такъв, занимавайки се с танц.

Чувстваш ли се свободен в „независимото изкуство“, което създаваш?
За мое и всеобщо съжаление “независимото изкуство” през повечето време те кара да се усещаш доста зависим. Свободен мога да кажа, че съм на сцената и по време на танц.

Ще участваш във „Фестивала на свободен театър 2“, какво те провокира да се включиш в него?
Причините са две: “Cadaver” и фактът, че фестивала представя алтернативния танц и театър.
„Cadaver” проект на Мартин Пенев и Станислав Генадиев
Какво екстремно представление сте ни подготвили за тогава? Разкажи ни повече за него.
Kaзва се Кадавър “Cadaver” и екстремното в него е че съм целият омотан в кабели и жици, по които тече ток. В него си партнирам с Мартин Пенев, благодарение на който всичките кабели, около които танцувам, изпълняват доста сложни функции. Например: чрез стягане на определена група мускули мога да контролирам софтуера, който влияе на звука. Така променям чутото от зрителя в реално време. Звукът всъщност е моят глас, който тече на запис.

Разбрахме, че си любител на екстремните спортове? Кои практикуваш и как се запали по тях?
-Карам сноуборд, но за съжаление не съм се качвал на дъска отдавна…. все не ми остава време….пък и комбинацията с ежедневното физическо натоварване се оказва не много добра. Но определено тази зима ще е зимата за това… Също така харесвам и практикувам мотокрос, скейт, сърф и други ектсремни спортове.

Какво е общото между тях и танца?
-Усещането за изпълнение на нещо невероятно, което те провокира да се чувстваш велико :) Също така волята и упоритостта на изпълнителите е доста сходна.

Каква е разликата да се чувстваш „свободен“ в спорта и на сцената?
– Аз не виждам разлика. Човек или е свободен, или не!

Кое е най екстремното преживяване свързано с танца/сцената?
-При едно участие в Брюксел, 10 минути преди началото на представлението, трябваше да довършваме костюмите си, защото не бяха напълно готови и си беше истинско екстремно преживяване. Важното е, че успяхме и всичко мина добре.

Какво е най-екстремното свързано със спорта?
-Спускане със ски по една от най-големите писти в Швейцарските алпи.

Икар-ът за дебют с танцовия спектакъл IMAGO беше ли екстремно преживяване в твоята кариера?
-Ами не. Беше голямо учудване, тъй като тъкмо бяхме започнали в България. По-скоро беше голяма изненада.

Какво значи тази награда за свободната сцена и съвременния танц?
-Тази награда, за радост на всички занимаващи се в областта, означава най-вече едно признание. Скоро се прие и предложението на Гилдията за Съвременни Изпълнителски Изкуства кам САБ за ИКАР за танц и пърформанс, което е една страхотна новина. Сега поне хората, които творят в сферата на съвременния танц и пърформанс имат шанс за едно такова признание.
„Cadaver” проект на Мартин Пенев и Станислав Генадиев

Твориш и интересна, провокативна музика. Разкажи ни малко повече за това.
-Музиката винаги е била втората ми любов след танца. Занимавам се от близо 7 години с различни програми за Музика. Създавам предимно електронна музика, ориентирана към стилове като: Techno House, Dubstep, triphop, experimental, ambient и др.

От къде се вдъхновяваш за всичко това и как го съчетаваш?
-Вдъхновението идва със самата работа…..когато танцувам идва чрез танца…. когато пиша музика ситуацията е същата. Съчетавам ги доста трудно, защото всяко едно нещо изисква висока степен на отдаденост за период от време. Когато имам възможност гледам да комбинирам възможно най-много различните дейности.

Сподели първата си асоциация за думите: свободен и екстремно.
-Cadaver

Можете да гледате Станислав Генадиев в представлението „Cadaver“,част от „Фестивала за свободен театър 2“, на 16 ноември от 20:20ч. в Център за култура и дебати „Червената къща”.
Станислав Генадиев (личен архив)

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Ако някой може да ми обясни що е то „Алтернативен танц“ ще съм му безкрайно благодарен!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.