Ексклузивно видео от гледната точна на Феликс Баумгартнер

0
 

Сподели

Shares

Ето го чаканото видео от гледната точка на Феликс! Репликата, след като отваря парашута, е просто безценна – „Rock ‘N’ Roll!“

Австриецът Феликс Баумгартнер записа името си в историята като стана първият човек, преодолял звуковата бариера, достигайки скорост от 1,342.8 км/ч (Mach 1.24) по време на свободния си полет към Земята, извършен от стратосферата на височина 39,045 м.

Около 22 ч. българско време на 14 октомври 2012 г. – 65 години след като Чък Йегер преодоля звуковата бариера с експерименталния си самолет – австриецът Феликс Баумгартнер доказа, че скоростта на звука може да бъде достигната и от човешкото тяло в свободен полет.

След неколкократни отлагания на мисията заради неблагоприятно време, огромният хелиев балон най-сетне напусна стартовата площадка в Розуел, щат Ню Мексико, отнасяйки капсулата с Баумгартнер до стратосферата на височина 39,045 м (почти 3 км повече от предварително планираната височина за скок). Въпреки проблемите със затоплянето на визьора на скафандъра си, 43-годишният австриец взе решение за извършване на скока, което беше потвърдено и от наземния контрол на мисията.

Феликс стартира процедурата, следвайки указанията на полковник Джо Китинджър – при изравняване на налягането, люкът на капсулата се отвори и Феликс застана пред лицето на историята.

След 7-годишна усилена подготовка и наблюдаван от милиони зрители по Земята в пряко излъчване в над 50 държави, Феликс Баумгартнер отдаде чест и скочи в бездната. Свободният полет продължи 4:20 минути и се оказа с 16 секунди по-кратък от полета на самия Джо Китинджър с проекта „Екселсиор” на 16 август 1960 г. – по този начин полковникът от Американските Военно-въздушни сили остана притежател на рекорда за най-дълго продължил полет при свободно падане.

Скокът на Феликс в мисията Red Bull Stratos обаче заяви официално три нови рекорда:

–          Най-висок полет на човек с балон – достигната беше височина от близо 40км

–          Скок от най-висока точка над земната повърхност – 39,045 м

–          Достигната най-висока скорост при свободно падане (в случая свръхзвукова скорост) – 1,342.8 км/ч (Mach 1.24)

В мисията Red Bull Stratos не липсваха и инфарктни моменти: отлагане на старта, вятър във височина при издигането на балона, проблем с подгряването на визьора на шлема и разбира се – безконтролното въртене на тялото на Феликс в няколко безкрайни секунди от полета му към Земята.

В секундите след като скочих, чувствах, че всичко е наред. После започнах бавно да се завъртам – помислих, че ще се превъртя само няколко пъти, но тогава нещо се случи и превъртането се ускори страшно много. В един миг беше наистина брутално, усетих, че почти губя съзнание.” – разкрива Феликс след скока. – „Не усетих ударната вълна при преминаване на звуковата бариера – сигурно, защото полагах всички усилия да овладея въртенето и да стабилизирам тялото си. Беше по-трудно отколкото някога съм си представял!

Постижението на Феликс Баумгартнер и екипа на мисията, плод на дългогодишна работа на учени в различни области, тепърва ще даде ценна информация за поведението на човешкото тяло в изключително екстремните и враждебни условия на ръба на космоса.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.