Red Bull Stratos: Въпроси & отговори

0


Дата на събитието: 09.10.2012

Сподели

Shares

Какво е RED BULL STRATOS?

Red Bull Stratos е съвместен проект на Red Bull и Феликс Баумгартнер – казано накратко, една мисия до ръба на Космоса.

С помощта на екип от водещи световни учени, инженери и физици, Феликс ще се издигне с височинен балон до около 120,000 фута (36,576 м). От тази височина той ще скочи обратно към земята, опитвайки се първи в историята да постигне свръхзвукова скорост без външна помощ в състояние на свободно падане*.

Данните, събрани от екипа по време на подготовката и изпълнението на мисията Red Bull Stratos обещават да поставят нови стандарти за безопасност на полети в пространството – далеч отвъд познатите граници.

––-

* Терминът „свободно падане” описва движение на кое да е тяло, при което единствената движеща сила е земното притегляне.

На практика това означава, че при скок от точка в атмосферата, за свободно падане се счита движението на тялото до момента на разгръщането на парашут или друго повдигащо/движещо устройство.

Откъде идва името “RED BULL STRATOS”?

 Red Bull Stratos е мисия до и в стратосферата – оттук и “Stratos” е опростено съкращение на този термин.

 Може ли мисията да бъде описана с цифри?

 Тъй като първостепенна цел на Red Bull Stratos е да достави ценна информация, която да даде силен тласък на медицински и научни разработки, не е възможно мисията да се сведе до обикновен набор от цифри.

Все пак трябва да се отдаде дължимото на рекордите, които този проект се надява да постигне в резултат на скока.

Феликс Баумгартнер цели да постави един уникален световен рекорд и същевремено да подобри четири съществуващи – всеки от тях, поставен преди почти 50 години.

С други думи:

Очаква се Феликс да стане първият човек в историята, постигнал свръхзвукова скорост при свободно падане (т.е. скорост по-голяма от скоростта на звука).

Досега не е регистриран успешен опит за регистриране на свръхзвукова скорост в състояние на свободно падане!

 Това автоматично подобрява рекорда за най-висока скорост в свободна падане. Очаква се скоростта му да превиши Mach 1.0 * – изразено в по-познати мерни единици: над 690 мили/ч (1,110.44 км/ч).

Настоящият рекорд за най-бързо свободно падане е 614 мили/ч (988.13 км/ч), равняваща се ~Mach 0.9.

Тъй като се очаква Феликс да скочи от минимум 120,000 фута (36,576 м), той ще подобри и рекорда за скок от най-голяма височина.

 Световният рекорд към момента е 102,800 фута (~31,333 м).

Отдавайки дължимото и на „превозното средство” – това ще бъде и полетът с височинен балон с човек на „борда”, достигнал най-голяма височина в атмосферата – поне 36,576 м

Настоящият световен рекорд за човешки полет с височинен балон е 113,740 фута (~34,667 м).

 Очакваната продължителност на свободното падане към земната повърхност – около 5 минути и 35 секунди – на практика ще бъде нов рекорд за най-дълго свободно падане.

 Най-добро постижение към момента: 4 минути и 36 секунди.

*Числото „Mach” (Ma или M) – произнася се „мак” – се получава като скоростта, с която всеки обект пада към земната повърхност през атмосферния въздух или произволна течна/газообразна среда, се раздели на скоростта на звука в същата среда. Логично, ако числото Mach > 1, това би означавало, че въпросният обект  се движи със свръхзвукова скорост – т.е. по-бързо от звука.

И за да сложим цифрите в контекст:

Височината:

минимум 120,000 фута (36,576 м)

Феликс ще скочи от капсулата си от височина, четири пъти по-голяма от тази, на която летят стандартните пътнически самолети.

Скоростта:

свръхзвукова (> Mach 1.0)

На около 35-тата секунда от свободното си падане към земята, Феликс ще стане първият човек в историята, преминал звуковата бариера с човешко тяло (без транспортно средство). С други думи, той ще се движи с около 1,110 км/ч – тялото му ще изминава почти 18 км за минута.

За сравнение: самолет Boeing 747 се движи с около 15 км/м, а парашутист в подобна позиция на тялото – с около 3.2 км/м.

Температурата:

поне -44◦С

Известно е, че във височина на стратосферата температурата се повишава, така че при скока си, Феликс ще бъде в почти уютна среда с температура около -23◦С, но само минута по-късно – по време на падането, тялото му – с помощта на екипировката – ще трябва да се справи с поне -44◦С.

Времето:

около 5мин,30сек

Движейки се по-бързо от звука в скок от височина над 36 км, Феликс ще бъде човекът, останал най-дълго в състояние на свободно падане.

 Как се заражда този проект?

 През 2005 австриецът Феликс Баумгартнер – известен B.A.S.E. jumper и парашутист – позвънил на приятел отвъд океана – инженерът Арт Томпсън – с покана за съвместна работа по проект, който години по-късно ще стане известен като Red Bull Stratos.

Феликс и Арт бързо разбрали, че мисията – скок от най-голямата височина в човешката история и преминаване на звуковата бариера с човешко тяло – определено изисква упорита работа в дългосрочен план и научен подход.

Двамата представили проекта си на собственика на Red Bull Дитрих Матешиц, който сам бидейки авио-ентусиаст*, бързо видял потенциала на мисията. Дитрих оценил и факта, че обвързването с аеро-космическите технологии по този проект на практика дават възможност на Red Bull за съществен принос за научното познание в тази област – и така, да спомогне за спасяване на живота на авиатори и астронавти в бъдеще.

С уверението, че Red Bull поема активна роля и осигурява пълна подкрепа на проекта, Феликс и Арт събират научен и медицински екип, готов да поеме предизвикателството… и мисия започва.

Доколко е опасна мисията?

Не случайно Red Bull Stratos се определя като „мисия до ръба на Космоса” – поетично име за откровено враждебна среда, където Феликс буквално ще стъпи в неизвестното.

Успехът на мисията не може да се гарантира по никакъв начин – през последните 50 години няколко души са загинали в опит да подобрят рекорда на Джо Китингър. Единствените „предпазни” мерки, които е възможно да бъдат взети, са факт – екипи от възможно най-добрите експерти в света работят вече няколко години, изпипвайки всеки отделен детайл, използват се най-новите технологии и разработки, Феликс е подложен на тренировки, които буквално пишат история…

Рискът е минимизиран…доколкото това изобщо е възможно…

Но всъщност – доколко е възможно да няма риск, когато става дума за скок на тяло от плът и кръв от… ръба на Космоса?!?

 Какви са целите на мисията?

Целта на Феликс Баумгартнер – и на всеки в екипа на Red Bull Stratos – е да направи значителна стъпка напред в проучването на земната атмосфера. Перефразирайки с усмивка популярна фраза – „голям скок на Феликс, голяма полза за човечеството” или поне за тази част от него, която не се страхува да мечтае и…лети.

Отвъд поетиката, всяка стъпка от мисията може да послужи за отправна точка на важни медицински и научни разработки в близкото бъдеще.

Конкретен пример е създаването на програма и медицински протокол по осигуряване на скока, екипът очаква да симулира цялостна спасителна процедура във вид, който би могъл с пълна сила да се приложи при спешна нужда астронавти да напуснат космически кораб/совалка на критично голяма височина.

Без съмнение, събраната информация като цяло, може да помогне за следващи подобрения и практически решения по обезопасяване и спасяване на астронавти и авиатори.

Какви данни ще бъдат следени и проучвани?

За да документира практическата възможност за свободно падане от височина над 36 км екипът ще оценява ефекта на различни фактори върху човешкото тяло и поддържащата го екипировка – как въздейства рязкото ускорение, какво се случва при движение със свръхзвукова скорост, какъв е ефекта при също толкова рязка обратна тяга при преминаване в под-звукова скорост…

Част от работата на екипа е прогнозирайки възможни събития по време на мисията, да разработи протоколи за действие – предпазване от или лечение на различни височинни смущения.

От значение също са данните, които ще спомогнат по-късно да се определят и фиксират оптимални методи за контрол на тялото при спускане, така че да се избегнат опасни ситуации като усукване или премятане. Ако все още не разбирате защо това е важно – представете си какво се случва с човек, който не успее да овладее позицията на тялото си по време на скок и заплете фатално парашута си…

Дребна, но заучена промяна на позата в подходящия момент би могла наистина да спаси живота му, било то дори само посредством овладяване конвулсии или ощо по-просто – паник-контрол.

Всъщност по подобен начин е бил разработен протокола за спешни ситуации на пасажерски самолети и неслучайно стюардесите досадно, но упорито показват аварийните изходи, начина за поставяне на кислородна маска и позицията за сгъване на тялото в критични ситуации.

Каква стойност има тази мисия?

Половин век е изминал от историческия скок Джо Китингър полага основите на научна работа по развитие на протоколни космически програми – вече са факт няколко неоспорими, животоспасяващи процедури касаещи различни аспекти на височинни разтройства и рискове. Факт е обаче, че тепърва предстои още много работа, за да открием как крехкото човешко тяло може да се опълчи на физичните и природни закони.

В този смисъл, Red Bull Stratos предлага истински тест в реални условия на медицински протоколи и предпазна екипировка (херметизирана капсула, подсилен костюм с вътрешно налягане и шлем) – може би началото на по-надеждни средства за сигурност на астронавти, а защо не – и на цивилни пътници в Космоса?!

В чисто емоционален план, куражът на Феликс, уменията и постиженията на целия екип на мисията, могат да бъдат вдъхновение и лично послание – особено към младите хора на новия век.

 Кога ще се състои скокът?

Финалният скок в опит за световен рекорд ще се състои на 9 октомври 2012 г./ 6:00 местно време (15:00 българско време).

Гледай онлайн:

Къде ще бъде приземяването?

 Тестовете се извършват на многобройни локации, но мястото на приземяване на финалния (официалния) скок е потвърдено в околностите на небезизвестния Розуел, щат Ню Мексисо, САЩ.

Защо този проект се осъществява в Северна Америка?

Red Bull Stratos ще се осъществи в Северна Америка поради оптимално съчетание на подходяща локация и екип експерти с подходящ опит и познание в тази специфична научна област. Също така, въпреки че екипът на мисията е международен в цялост, голяма част от членовете му и редица коопериращи сътрудници са базирани в Северна Америка.

Кой е Феликс Баумгартнер и защо той е човекът, натоварен с тази мисия?

 Австриец по рождение, Феликс Баумгартнер е един от най-отдадените на авиацията атлети в света, бидейки същевремено самороден талант. Вероятно на широката публика той е познат предимно от полета над Ла Манша от 2003, където съчета свободно падане с последващо подемане с реактивна тяга на специално конструирани крила.

За всички които са работили с него и го познават, неоспорим факт е, е че Феликс притежава рядка комбинация отличителни черти – кураж, отговорност, изключителна форма, професионализъм и същевремено – неугасим авантюризъм.

Тези качества, в съчетание с невероятния му опит, спортен дух и бърза реакция в критични ситуации, го правят повече от подходящ носител на мисията Red Bull Stratos. Едва ли е необходимо да споменаваме, че Феликс е великолепен пилот на всевъзможни летателни машини.

Какви проекти е осъществявал Феликс Баумгартнер в миналото?

Сред най-популярните постижения на Феликс Баумгартнер са:

–          Първият (и нелегален) скок с полет над Ла Манша (от Кале, Франция до Дувър, Великобритания)

–          Скок от кулите близнаци PETRONAS в Куала Лумпур, Малайзия (450 м) – по това време, най-високата сграда в света

–          Първият B.A.S.E. jump от ръката на статуята на Исус Спасител над Рио де Женейро (от ужасяващо малката височина 29 метра, която в света на B.A.S.E. jump-а означава скок, разчетен до части от секундата)

–          Скок в гърловидната пещера Мамет в Хърватска (Jama Mamet)

–          Скок от също бившата най-висока сграда в света – 101 Tower в Тайпе (508 м)

 Кой държи световния рекорд, който Феликс Баумгартнер цели да подобри?

 Никой в историята не е успявал да премине звуковата бариера без помощта на допълнителни усилващи скоростта приспособления.

 Колкото до другите четири рекорда, три от тях не са подобрявани от поставянето им през август 1960, когато проектът на американските военовъздушни сили с кодово име “Excelsior” (лат. „все по-нагоре”) достигнал връхната си точка: полковник Джо Китингър скочил от балон, издигнат на височина 102,800 фута (31,333 м), развил скорост от 614 мили/ч (988 км/ч) в условия на свободно падане, продължило 4 минути и 36 секунди.

 Четвъртият рекорд за полет с балон, достигнал най-голяма височина нa човек на борда, е подобрен през май 1961 от ком. Малкълм Рос и лейт. Виктор Пратер Мл. от американската флота, които достигнали 113,740 фута (т.е. 34,667 м).

 Самият полк. Джо Китингър оказа чест на проекта Red Bull Stratos, присъединявайки се още на ранен етап към основния състав от експерти и има ключова роля в голяма част от практическите разработки и тренировъчни програми.

С кого ще поддържа връзка Феликс Баумгартнер по време на мисията?

 За да сведе до минимум смущенията по време на мисията, а също и да подсигури ясни и еднозначни инструкции към Феликс от страна на експертния състав, радио комуникацията ще бъде осъществявана посредством единичен комуникатор в капсулата (т.нар. „капком”) – едва ли има по-подходяща личност за наземен контрол от самия полк. Джо Китингър, единственият човек, изпитал някога това, което Феликс тепърва трябва да пребори – на ръба на Космоса.

 Накратко – как ще бъде осъществена мисията?

 Мисията ще бъде осъществена посредством издигане на херметизирана капсула в атмосферата като за целта ще бъде използван височинен балон с размери, по-големи от стандартен стадион за американски футбол.

Достигайки необходимата височина, капсулата ще бъде разхерметизирана и Феликс Баумгартнер ще излезе от нея, за да осъществи скока, предпазван само от специално подготвен костюм с вътрешно налягане и атмосфера (до голяма степен сходен със скафандрите на астронавтите).

Очаква се към 35-тата секунда от свободното падане на Феликс, скоростта му да превиши Mach 1.0 (т.е. да премине звуковата бариера). Специални „котвени” парашути (стабилизатори) ще бъдат на разположение на Феликс в случай, че евентуално е необходимо да се забави прекомерното ускорение, или да се овладеят опасни движения на тялото като усукване или през-осово премятане.

Феликс ще пада в класическа поза на парашутен скок – с корем към земната повърхност и гръб към точката на скок.

Пълен медицински екип ще е подготвен за посрещането на Феликс при приземяването му като тяхната основна задача ще бъде да направят първа моментна оценка на ефекта от скока и замерване на базови характеристики.

Психологически и други необходими тестове ще бъдат извършване по време на цялата мисия, в дълбоки детайли ще бъде документиран пълен медицински протокол като резултатите ще бъдат безвъзмездно предоставени на научните и медицински среди.

Как Феликс Баумгартнер се подготвя за тази мисия?

 Персонализираният план за подготовка на Феликс Баумгартнер включва височинна камера с оглед симулиране на хипоксия (намаляване притока на кислород), хипервентилация и рязка декомпресия.

Част от подготовката му включва специфични двигателни упражнения във височинен костюм с контролирана промяна на условията, а също и тренировки във вертикален въздушен тунел, които максимално се доближават до условията на свободното падане и дават възможност за отработване на позициите на тялото.

През петте години усилена подготовка Феликс извърши средица кокове от различна височина.

Какви тестове се провеждат преди самата мисия?

 Тестовете, през които Феликс преминава в процеса на подготовката включват изпитания във височинна камера, скокове по парашутни системи, тестове във вертикален въздушен тунел.

От друга страна екипът прави редица изпитания на безпилотни полети на височинен балон с оглед тестване на телеметричните системи, GPS, камери… и всички онези безчет на брой малки нещица, чиито имена едва ли можем да повторим 

Защо Феликс Баумгартнер трябва да носи специален компресиращ костюм?

Без такъв костюм, всички газове в кръвта и тъканите му биха се „раздули” опасно във височина над 62,000 фута (19 км) – природен феномен, който популярно – но неправилно – е известен като „завиране”.

Феликс ще носи костюм т.нар. “full-pressure” костюм (скафандър, костюм с вътрешно налягане, компресиращ костюм), който има за цел да поддържа налягане около тялото му на ниво, достатъчно за да предотврати подобно раздуване на кръвта и тъканите.

Също така, костюмът ще го изолира в известна степен от екстремно ниските температури в пространството – възможно е средата, през която преминава по време на свободното падане, да бъде с температура по-ниска от -44◦С.

От какъв материал е изработен височинният балон?

 Балонът е изработен от ленти специален полиетиленов филм, топлинно слепени и подсилени със специални полиестерни ширити. При огромни по обем балони като този, полиетиленовият филм трябва да е изключително фин, докато поддържащите ширити трябва да изнасят цялата тежест на конструкцията.

В крайна сметка балонът е невероятно лек, но много здрав – идеалната комбинация за безопасен полет.

  Какво се очаква да се случи в деня на събитието?

 По план балонът трябва да излети 30 минути преди зазоряване, тъй като ранното утро обикновено е спокойно време и в двете посоки – въздушен трафик и метеорологични условия.

Балонът с капсулата, в която ще бъде Феликс Баумгартнер, ще се издига в атмосферата в продължение на около 3 часа, като се очаква да навлезе в стратосферата след първия час на полета.

На височина малко над 36 км Феликс ще разхерметизира капсулата и активира компресиращия си костюм. Тогава той ще отвори вратата на капсулата и ще стъпи на платформата, откъдето ще скочи обратно към земята. Около 35 секунди по-късно се очаква той да достигне свръхзвукова скорост.

Свободното падане вероятно ще продължи от 5 до 7 минути.

На височина от около 1.5 км над земната повърхност, основният парашут ще се отвори автоматично и Феликс ще продължи приземяването си още около 10 минути, оперирайки парашута за максимално безопасно кацане.

Едва след като той се приземи благополучно, контролният център ще освободи капсулата и балона, които ще паднат обратно към земята.

Целият полет към стратосферата със скока и приземяването на Феликс, а след това и на капсулата с балона, следва да се случат за по-малко от четири астрономически часа.

Кой ще удостовери рекорда на Феликс Баумгартнер?

 За да се осигури точно съблюдаване на необходимите процедури и точни измервания, рекордът на Филикс ще бъде удостоверен от представители Fédération Aéronautique Internationale (FAI / Световната Федерация по Аеро-спортове).

Някои от рекордите, които Феликс цели да подобри са вече официално верифицирани от FIA; останалите следва да бъдат вписани за първи път в историята.

Ще могат ли зрители свободно да наблюдават мисията на място?

Предвид колко опасна и изпълнена с предизвикателства е мисията, не се препоръчва на мястото на събитието и в непосредствена близост да бъде свободно допускана публика. В необходимия периметър ще има засилени мерки за сигурност, тъй като концентрацията на целия наземен екип е не по-малко важна от подготовката на самия Феликс.

Същевремено, съзнавайки напълно, че Red Bull Stratos е историческо събитие в света на астро/аеро-науката, екипът по видео продукция подготвя безпрецеденто телевизионно и он-лайн отразяване.

 Мисията ще бъде ли излъчвана в реално време?

Да.

В България мисията Red Bull Stratos ще се излъчва на живо в ефира на радио и телевизия България Он Ер, както и по Sportal.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.