Филип Жак: Да обиколиш света на две колела

0


Дата на събитието: 27.11.2012

Сподели

Shares

Една година, 14 държави, 8 000 километра, 12 милиона крачки. Филип Жак ще бъде в България специално за „Дни на предизвикателствата“.

Мечтаете за среща с истински пътешественик? Няма нищо по-лесно от това! Хващам количката си „Одисей” или се качвам на колелото си „Фидел” и съм при вас. Аз съм Филип Жак – френски пътешественик, който вече 20 години пресича континенти и държави пеша или на колело. Ще се радвам да се запознаем и да ви разкажа”.

За да разкаже за последната си книга „Пътешествие под звездите. От Синай в Египет до Сантяго де Компостела в Испания”, Филип Жак пристига в България по покана на издателство „Вакон”.

От красивите Пиринеи френският пътешественик идва в страната ни, за да продължи след това към Азия. Целият му багаж се побира единствено върху „вярната му спътница” количката „Одисей”. Теглейки я той прави и едно от най-трудните и забележителни пътешествия – преминава от Синайската планина в Египет до Сантяго де Компостела за 1 година.

Прекосявайки 14 държави, прави 12 милиона крачки, в разстояние на 8 000 километра, с 1 количка тежаща едва 40 килограма. Това е само част от поредицата авантюри, предприети от известния френски пътешественик, обиколил света пеш, с колелото си Фидел (от фр. – верен) или теглейки количката си „Одисей”. За 20 години преминава през над 55 държави на всички континенти, а впечатленията и спомените от всяко пътуване събира в нова книга. Приходите от продажбата на книги отиват в създадената от него хуманитарна организация „Слънчеви лъчи”, която помага на изоставени деца в цял свят.

Хората по света ми показаха истинският смисъл на думата любов”, разказва Филип и продължава, че се е запалил по пътешествията воден от сентенцията на ливански философ – „Ако светът е село, то обитателите му са едно семейство”.

Първото му пътешествие продължило 1003 дни и заразен с вируса на пътешественика прекосява Африка, Индия, Канада, не пропуска и Аляска. След Северна Америка пътуването му продължава в Централна Америка и Мексико. На това приключение из Америка е посветена и книгата му „Дългият път през Америка” (издателство „Вакон”). За него Филип Жак споделя „Всичко там изглежда различно. Всичко е с размер XL, а аз се чуствах съвсем малък.”

През годините верният велосипед „Фидел” е претърпял различни трансформации и вече любимото му колело е оборудвано с всичко необходимо – с „кухня” отпред и „спалня” отзад. С този велосипед Филип Жак изминава повече от 100 000 километра.

Пътешествията ми няма да спрат до тук. Моят добър приятел „пътят” вече ме зове за нови приключения и срещи.

Програмата на фестивала ще включва още: прожекции на филми, дебати, изложба на оборудване за трекинг, лични автографи върху книги – тези и още много интересни събития са предвидени в рамките на „Дните на предизвикателствата” от 29.11.2012 до 01.12.2012 година, София.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.