Ново парче на унгарските звезди Fokatelep

0
 

Сподели

Shares

Fokatelep на Беглика Фест

Звездната унгарска банда Fokatelep избра България за стартиране на световната премиера на най-новото си парче „REAL”. На 18 август Fokatelep ще се качат на голямата сцена на фестивала Беглика Фест 2012, в Западните Родопи и за първи път ще изсвирят „REAL” пред българската публика. От България тръгна и световната премиера на клипа към парчето, което ексклузивно бе качено на сайта на фестивала.
Влияние от нашият фолклор в парчето е осезаемо, а успоредно с него върви и оригинален запис от 1968-ма година на интервю с Карлос Кастанеда, който дава своеобразен отговор на въпроса „какво е реалността”. Както е известно, Кастанеда се е постарал да унищожи всички следи от съществуването си – включително интервюта и записи, но Fokatelep попадат на рядката находка. Клипът е дело на Максим Билярски, син на Емил Билярски.
Основните фрагменти в парчето са от на българската народна песен “Море два сте“, която първоначално е записана с Невена Петрова и Владислава Тодорова. Български автентичен фолклор Емил Билярски често вплита и в парчетата си, когато се крие зад името Second Face – артистичният псевдоним на неговото DJ представяне, в което ще се изяви през първата вечер на Беглика Фест на 17 – ти август.

Ето какво споделя той за процеса и работата на групата по „REAL“:
„Докато записвахме парчето с Фокателеп, намерих едно радио-интервю с Карлос Кастанеда от 1968 година. Много ме впечатли гласът му, силата, скрита в него, атмосферата, която създава и смешният латиноамерикански акцент. Извадих няколко изречения от едночасовото интервю и опитах да ги съчетая с песента ни, която сметнах за подходящ носител. Паснаха си. Знам, че Кастанеда систематически е унищожил всички материални следи след себе си с цел да изтрие личността си. Но знам и това, че нашето време е време за действие и неслучайно знанията на Дон Хуан излязоха на бял свят именно сега. Вложихме чисто намерение в тази композиция и желая на слушащите я да възприемат не като още едно парче с умни цитати, а като магия – каквато е и първоначалната функция на музиката.“

Fokatelep на Беглика Фест

Fokatelep (Унгария) е група, създадена от музиканти на явлението в етно-рока Korai Öröm, чиято музика е добре позната в България. Новият им клип дебютира в България, на сайта на фестивала Беглика, където групата ще свири на 18-и август.
Вокалистката Анамари Ола пее на седем езика, но отношението ѝ към българските народни песни е особено. Любовта й към българския фолклор я запознава в общи проекти с имена като Невена Петрова (хор Космически Гласове) и Янка Рупкина. Нов проект с гласа на Янка Рупкина също ще има своята премиера на Беглика. Певицата, която пя с Transglobal Underground ще можете да чуете в проекта Balkan Metanoia Synergy.
Групата става все по–популярна в Европа, САЩ и Южна Америка, а феновете ще могат да чуят и видят уникалната комбинация от български фолклор и съвременно психеделично рок звучене, за първи път на Беглика Фест 2012.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.