Задължителни елементи по велосипеда

0
 

Сподели

Shares

През изминалия месец имаше вълнения около решението, гласувано на първо четене в парламента за задължително носене на светлоотразителни жилетки. 

В отговор на това решение сдружение Велоеволюция подаде становище светлоoтразителните жилетки да бъдат препоръчителни в тъмните часове в извън населените места и потърси организации, подкрепящи разбирането за жилетките и изобщо за велосипедизма в градски условия.

На 28 юни се състоя заседание на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, където се обсъждаха поправките в ЗДП между първо и второ четене на закона в пленарна зала на НС.

Депутатите от комисията предложиха и приеха разумна поправка на първоначалното си предложение, а именно светлоотразителните жилетки да са задължителни в тъмната част на денонощието при намалена видимост извън населените места.

По време на заседанието на транспортната комисия становището на Велоеволюция защитаваха  Радост Петрова, доброволец на сдружение Велоеволюция и Евгени Апостолов, член на Европейската Колоездачна Федерация.

Все още не е ясно според програмата на НС кога ще се гласува ЗДП на второ четене. Следим програмата и самото заседание пряко, когато то се случи през идните седмици, за да чуем и последната дума на депутатите по въпроса с жилетките и велосипедистите.

Остават следните задължителни елементи:

–          Предна бяла светлина

–          Задна червена светлина

–          Светлоотразители по спиците

–          Звънец

http://velobg.org

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.